Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile yapacağı görüşme öncesi, Hollanda hükümeti Twitter yasağıyla ilgili sert açıklamalar yaptı.
Abone olHollanda Parlamentosu'nda bugün yapılan özel oturumda, Türkiye'deki Twitter yasağı ele alındı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile yapacağı görüşme öncesi, Hollanda Parlamentosu Türkiye'deki Twitter engellemesini sert bir dille eleştirdi. Başbakan Rutte'nin de mensup olduğu Liberal Sağ Parti (VVD), Twitter yasağı nedeniyle Türkiye'ye yapılan Avrupa Birliği (AB) yardımının askıya alınmasını istedi.
VVD'li Milletvekili Mark Verheijen, Başbakan Erdoğan'ın, "siyasi düşmanlarının kendisine çamur attığı ve karalama kampanyası başlattığı" gerekçesiyle Twitter'a erişimi yasakladığını söyledi.
Verheijen, bu kararla Türkiye'nin, "Avrupa değerlerini ayaklar altına aldığını" belirtti.
AB üyeliğine aday olan bir ülkenin, Avrupa'nın vazgeçilmez değerlerinden olan "ifade özgürlüğünü" çiğnediğini vurgulayan Hollandalı milletvekili, Türkiye'nin Batı değerlerinden hızla uzaklaştığını dile getirdi.
'Türkiye'ye yapılan parasal yardım askıya alınsın'
Mark Verheijen, Dış Ticaret Bakanı Liliamme Ploumen'a, "İfade özgürlüğünü kısıtlayarak, Avrupa değerlerinden uzaklaşan Türkiye'ye AB tarafından yapılan parasal yardım askıya alınamaz mı" sorusunu yöneltti.
Bakan Ploumen, AB'nin parasal yardımının, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün teşviki için verildiğini anımsattı. Ploumen, yardımın kesilmesinin bu iki konudaki çabaları olumsuz etkileyebileceği cevabını verdi.
Hollanda Dış Ticaret Bakanı, Ekim ayında, AB tarafından Türkiye ilerleme raporunun gözden geçirleceğini, bu gelişmelerin Brüksel'de ele alınacağını bildirdi.
Ploumen, Türkiye'ye "Twitter yasağı derhal kaldırılsın" çağrısı yaptı. Hollandalı Bakan, "Böyle bir yasak ifade özgürlüğüne zarar veriyor ve AB üyesi olmak isteyen bir ülkeye yakışmıyor" dedi.
Hıristiyan Birliği (CU) de VVD'nin önerisine destek vererek, Twitter yasağı nedeniyle Türkiye'yi eleştirdi.
Daha önce yasağa tepki veren Hıristiyan Demokrat Partisi (CDA) ise, AB'nin Türkiye ile üyelik görüşmelerini derhal askıya almasını önermişti.
Konsolosa tepki
Twitter yasağının ardından, Hollanda'nın, "Ekonomik çıkarlar gereği yasak kararına sesiz kaldığını ve Türk Hükümeti'nin görüşlerine anlayış göstermek zorunda olduğunu" açıklayan İstanbul Başkonsolosu Robert Schuddeboom da, kendisine yönelik tepkiler üzerine geri adım attı.
Başkonsolos resmi Twitter hesabından bir açıklama yaparak, "Hollanda, Twitter yasağından huzursuz. Sosyal medya modern demokrasinin bir parçasıdır. Türkiye'nin yasak kararını yeniden gözden geçirmesi gerekir" dedi.