BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Twitter ve Facebook okul müfredatında paylaşmadan önce düşün

Okulların başlamasına sayılı günlerde kala öğrencilerin bu yıl göreceği müfredat konuları da belli olmaya başladı. Anadolu İmam Hatip liselerinde bu yıl ilk kez Facebook ve Twitter'da kitaplarda yer aldı.

Abone ol

Sosyal medyayı hemen hemen her yaşta her kesim aktif bir şekilde kullanıyor. Türkiye'de en çok kullanılan paylaşım siteleri ise Facebook ve Twitter. Bu yıl ilk kez olarak Anadolu İmam Hatip liselerinde ders olan İslam Ahlakı kitabında sosyal medya uyarısı yapıldı.

Karar’da yer alan habere göre, Anadolu İmam Hatip Liselerinde 2017-2018 eğitim öğretim yılında okutulacak "İslam Ahlakı" ders kitabında öğrenciler sanal ortam konusunda uyarıldı. "Âdâb-ı muâşeret" bölümünde "Medya ve bilişim âdâbı" başlığı altında, kitle iletişim araçlarından nasıl istifade edilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Kitapta, internet ve bilişim teknolojisinin bilgiye daha hızlı erişim konusunda katkı sağlamasına rağmen, bilginin doğruluğuna her zaman hizmet etmediğine dikkat çekildi.

SOSYAL MEDYA KULLANILIRKEN İSRAFTAN KAÇINILMALI

“Kötü amaçlı birçok yazılım ve virüsler, tüketiciyi aldatmaya yönelik reklamlar, kişilerin mahremiyetini açığa vuran kötü niyetli paylaşımlar gibi birçok faktör insan yaşamını olumsuz etkilemektedir. Sosyal ağlarda insanlar, temel hak ve hürriyetlerden olan özel hayatın gizliliği ilkesini ihlal etmektedirler” denildi. İnternetin son derece iyi bir seviyeye geldiği bu dönemde özellikle gençler arasında yaygın olan sosyal medya araçlarının bilinçli kullanılmadığının belirtildiği kitapta “Kitle iletişim araçlarını kullanırken zaman israfından kaçınmalıdır. İnsanın kendisine, ailesine ve en önemlisi Allah’a karşı sorumlulukları olduğu unutulmamalıdır. Sanal ortamda gereksiz geçirilen vaktin, sorumlulukları yerine getirmeye engel olmamasına dikkat edilmelidir” ifadelerine yer verildi. Müslümanın her yerde sorumluluklarının bilinciyle hareket etmesi gerektiğinin altı çizilen kitapta, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlara dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

GERÇEK HAYATTA DA SANALDA DA HARAM

“Sanal dünyada söylediği sözlerin de hesabını vereceğini unutmamalıdır. Kendi adını kullanmadığı durumlarda bile sorumlu davranmalı, yalan söylememeli, kötü sözleri yaymamalı, sanal dedikodular yapmamalıdır. Allah’ın gerçek hayatta haram kıldığı her şeyin sanal hayatta da haram olduğunu bilmelidir. Cinsellik, alkol, şiddet içerikli yayınlardan uzak durmalıdır.”

"PAYLAŞIMLAR ALLAH KATINDA SİLİNMİYOR"

Sosyal medyada yazılan, paylaşılan her şeyin bir sorumluluğunun bulunduğu vurgulanan kitapta, şu uyarılar yer alıyor: “Her paylaşımın Allah katında silinmediği unutulmamalıdır. Başkalarının bilgilerine izinsiz bir şekilde ulaşmaya çalışmak, işletim sistemlerine girmek kul hakkı ihlalidir. Bunun bir tür ‘meskene tecavüz’ olduğunu unutmamak gerekir. Sosyal ortamda gereksiz mesajlar göndermek ve insanları rahatsız etmek de aynı şekilde kul hakkına girer.”

Yeni ders kitaplarında neler var neden bu kadar tartışıldı?

meb