BIST 9.627
DOLAR 35,24
EURO 36,78
ALTIN 2.961,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Twitter işten attırıyor! Dikkat!

Son pişmanlık fayda etmez. Twit atmadan önce iki kez düşünün. Özgürlük ülkesi ABD'de bile insanların başı bu yüzden yanıyor.

Abone ol

Hayatımızın hemen her alanını kapsayan sosyal medya, kamuoyunun nabzını ölçme ve halkla ilişkiler yürütme araçlarından biri haline gelse de, kimi zaman hem gerçek hem de tüzel kişilerin başına iş açabiliyor.

Espri ya da yanlış bir hesaptan atılan twit, kişinin işini kaybetmesine neden olabiliyor. Hatta bazı örneklerde olduğu gibi twit yüzünden hapis cezasına çarptırılanlar bile var.

2 YIL HAPİS ALDI

Bu durumun en uç örneklerinden biri geçen hafta Kuveyt’te yaşandı. Kuveyt mahkemesi, Ayyad el-Harbi adlı vatandaşı Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Sabah’a hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl hapse mahkûm etti. İki ay önce de Raşid Salih el-Anzi adlı başka bir Kuveyt vatandaşı, Emir’in yetki ve haklarına tecavüz ettiği gerekçesiyle aynı cezaya çarptırılmıştı.

ABD'DE DE USAME TWİTİ İŞTEN ETTİ

Özgürlük cenneti olarak anılan ABD’de ise 11 Eylül hadisesinden sonra tartışılamayan bir tabu haline gelen El Kaide ve lideri Üsame bin Ladin ile ilgili fikir belirtmek cesaret isteyen bir iş. Amerikan futbol takımı Steelers’ın oyuncusu Rashard Mendenhall’ın, Üsame bin Ladin’in öldürülmesinin ardından “Ne tür insanlar ölümü kutlarlar? Hiç dinlemedikleri ve konuşmadıkları birinden insanların nefret etmeleri çok şaşırtıcı. Hikâyenin sadece bir tarafını dinledik.” ifadeleri Twitter’da oldukça ses getirdi.
Toplumdan gelen tepkiye dayanamayan Steelers oyuncusuna sahip çıkamadı ve sözleşmesini feshetti.

CNN'İN EDİTÖRÜ DE İŞSİZ KALDI

Attığı twit nedeniyle ekmeğinden olan bir başka ünlü de CNN’in tecrübeli editörlerinden Octavia Nasr. İsrail’in güvenlik tehdidi olarak gördüğü Hizbullah’ın ruhanî lideri Hüseyin Fadlallah’ın ölümünden sonra, Şii Arap lidere saygı duyduğunu Twitter üzerinden takipçilerine ilan eden Nasr, daha sonra özür dilese de CNN’deki pozisyonunu kaybetti.

JAPONYA'DA DA BU SÖZ İŞTEN ATTIRDI

Japonya’nın en büyük sigorta şirketi olan Aflack’ın reklam yüzü olan komedyen Gilbert Gottfried de Twitter mağdurlarından. Twitinde tsunami ile ilgili “Japonlar gerçekten gelişmiş. Plaja gitmiyorlar, plaj onlara geliyor.” ifadelerini kullanan komedyen, bunun ardından işten atıldı.

TWİTTER KULLANIM KILAVUZU

Çalışanların tweetlerinin kurumları kamuoyu önünde zor duruma sokması üzerine büyük şirketler bu konuda harekete geçti. İngiliz Sky News kanalı, çalışanlarını Twitter konusunda uyararak kurum dışı kullanıcıların ifadelerini retweet etme yasağı getirdi. BBC de benzer bir çekinceyle, çalışanları için Twitter kullanım kılavuzu hazırladı. Buna göre köklü İngiliz haber kuruluşu, muhabir ve editörlerine, çalışanlarının özel haber ve son dakika gelişmelerini Twitter’dan paylaşmasını yasakladı.

Benzer önlemler, Türkiye’de sosyal medyayı etkili kullanan şirketler için de gerekli. İçerisinde Doğuş Holding, Türk Telekom ve Akbank gibi şirketlerin de bulunduğu birçok kurum, çalışanlarını Twitter ve Facebook’ta daha dikkatli olma konusunda uyaran düzenli e-mailler gönderiyor.