İstanbul Eczacı Odası reçetesiz ilaç reklamına RTÜK yasası ile izin verilmesine tepki gösterdi. Eczacılar bu süreci durdurmayan meslek birliğine de tepkili.
Abone olBaşbakana yayın durdurma yetkisi veren RTÜK yasası ile bir yenilik daha geliyor. Bundan sonra reçetesiz ilaçların reklamı yapılabilecek. Düzenlemeye tepki gösteren eczacılar, "Artık reklamla allayıp pullayarak halkımıza hapı yutturacaklar" eleştirisi getirdi.
İstanbul Eczacı Odası'nca yayınlanan bildiride "Vatandaşlarımızın adına utanıyoruz. 24 bin eczacı adına utanıyoruz" denilerek şunlar söylendi:
"Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın 11. Maddesi biraz önce Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Bu düzenlemeyle reçetesiz ilaçların radyo ve televizyonlarda tanıtımı serbest bırakıldı. Reklam pastasını büyütmenin ve pastadan daha büyük pay almanın hesabını yapanlar, ilaçlarının tüketimini reklamla artırmak peşinde olanlar, şimdi çok mutlular. Artık reklamla allayıp pullayarak halkımıza hapı yutturacaklar. Yaşanacak sağlık sorunları kimsenin umurunda değil. Eczacısız bir ilaç hizmetinin peşinde olanlar şimdi artık daha umutlular."
MESLEK BİRLİĞİNE ELEŞTİRİ
İstanbul Eczacı Odası tepki vermeyen meslek birliklerini de eleştirdi. Açıklamada, "Bugünün geleceği ve Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısının Meclis'te kabul göreceği aylar öncesinde herkes tarafından bilinirken, 24 bin eczacıyı temsil eden bir meslek Birliğinin son bölgelerarası toplantıda, Odaların ısrarlı tavrı karşısında ortak bir basın açıklaması yapmak dışında bugüne kadar kamuoyu oluşturma adına hiçbir adımı atmayarak sessiz kalması hiçbir şekilde kabul edilemez.
Bugüne kadar mesleğimize yönelik saldırılar karşısında örgütlü gücünü kullanarak birçok yasa tasarısını engelleyen Birliğimizin sadece eczacılar açısından değil, bu ülkede yaşayan her fert için son derece önemli olan bir yasa taslağına sessiz kalması son derece üzücüdür.
Bizler Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısının 11. Maddesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul görmesini engelleyemediğimiz için utanıyoruz. Acaba Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti'nin değerli yöneticileri de bizler gibi utanıyorlar mı?"