BIST 10.009
DOLAR 35,43
EURO 36,54
ALTIN 3.054,50
HABER /  POLİTİKA

Tüzmenden Anadola jet cevap

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, rüşvet iddialarına basın toplantısıyla cevap verdi.

Abone ol

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, kendisi ve Gümrük Müsteşarlığı üst düzey yöneticileri hakkındaki ''rüşvet'' iddialarının sadece komik olduğunu belirterek, ''İzlenen yöntemle herkes hakkında suçlama yapmak mümkün ama ahlaki değil'' dedi.

Bakan Tüzmen, CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol tarafından dün düzenlenen toplantıyla duyurulan ve bugün gazetelerde çıkan haberlerle ilgili olarak, Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Kendisinin yine karalama kampanyaları ile karşı karşıya kaldığını kaydeden Tüzmen, ''Türkiye'de herkes altına bir imza atıp, asılsız, sahte bir ihbar mektubu ile birtakım yerleri harekete geçirebiliyor'' dedi.

Tüzmen, haberlere konu olayla ilgili bilgi verirken, bir firmanın Gebze Petro Kimya İhtisas Gümrük Müdürlüğü denetimindeki antrepolara getirip koyduğu petrol ürününü ithal etmek istediğini ve bu talep üzerine inceleme başlatıldığını söyledi. Yapılan standart uygulama gereği ürünlerden örnekler alındığını ve TÜBİTAK'a gönderildiğini belirten Tüzmen, TÜBİTAK'ın iki raporunda da eşyanın white sprite olduğunun tespit edildiğini, ancak değerleri uygun olmakla birlikte parlama derecesinin 21 derecenin altında olduğunun belirlendiğini ve ODTÜ PAL'e yaptırılan tahlilde de aynı içerikli neticenin doğduğunu söyledi.

Şu anda da bu ürünün ithal edilmiş olmadığını ifade eden Tüzmen, gümrük denetiminde antrepoda beklediğini ve ithali yapılmadığını, konunun yargıya intikal ettiğini, yargı kararına göre işlem yapılacağını söyledi. Tüzmen, ''Ortada koparılan gürültüye bakın. Gerçekten gayriciddi, hiç bir mesnete dayanmayan tam bir komedi. Bu arada Gümrük Müsteşarlığı içinde bazı çevreler kelle koparma diye tabir ettikleri tavırlar içine girmişler ve bir sürü ihbar mektubu ortaya çıkmıştır'' diye konuştu.

''AZİZ EREN'İN KİM OLDUĞU MEÇHUL''
İhbar mektubunda imzası bulunan Aziz Eren'in kim olduğunun meçhul olduğunu belirten Tüzmen, şöyle devam etti: ''Biz bu şahsın daha önce gönderdiği ihbar mektuplarını ki yine Gümrük Müsteşarlığında müsteşar ve üst düzey yönetici ve bizlerle ilgili ihbar mektupları idi bunlar, işleme koyduk. 4 Temmuz ve 19 Haziran'da Aziz Eren imzası ile gelen mektuplardı. İşlemleri yapan müfettişler aynı müfettişler, teftiş kurulu başkanı da aynı başkan. Verdiği rapor onun imzasını taşıyor.

Soruşturmayı yürüten aynı müfettişlerce 14.7.2006 tarihli soruşturma raporunda aynen (Sonuç olarak Aziz Eren ile ilgili olarak Antalya Kaçak İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'ne yaptırılan araştırmada, verilen adresin doğru olmadığı ve belirtilen yerde ikamet etmediği tespit edilmiştir. İhbar mektubunda iddia edilen hususlarla ilgili olarak herhangi bir usulsüzlük ve kaçakçılık unsuruna da rastlanmadığından, bu konuda başmüfettişlerimizce yapılacak başka bir işlem bulunmamaktadır) demişlerdir.

Rapordan da anlaşıldığı üzere Aziz Eren isimli kişinin kim olduğu belli değildir. 1992, 2002, 2004 tarihlerinde başbakanlıkça çıkarılan genelgelerde bu tip ihbar mektuplarının işleme konulmaması öngörülmektedir. Ama birileri nedense suç ve suçlu yaratmak için özel bir çaba sarf etmektedir.'' İzlenen yöntemle herkes hakkında suçlama yapmanın mümkün olduğunu ama ahlaki olmadığını ifade eden Tüzmen, şöyle devam etti: ''Ne yazık ki gümrük teşkilatı içinde de, bazılarını saf dışı bırakmak için bu yollara başvuran kişiler vardır. Daha önce 2 kez görevden almaya çalıştığımız ama Cumhurbaşkanlığı onaylamadığı için görevden alamadığımız teftiş kurulu başkanını, bu sefer üçlü kararname ile görevden aldık.

Tarih 3 Ekim. Bu ihbar mektupları da 10 Ekim'de geliyor. Bu tesadüfleri de sizin değerlendirmenize bırakıyorum.'' Bakan Tüzmen, Gümrük Müsteşar vekili ile makamında görüştüklerini, bu görüşmenin müfettişler tarafından nasıl oluyorsa ''kaçakçılığa yardım'' olarak değerlendirildiğini ifade ederken, bir müsteşarın iş adamlarından gelen görüşme talebini yerine getirmesini suç saymanın, günümüzde anlaşılır bir durum olmadığını söyledi. Tüzmen, ''Durum bu iken ana muhalefet partisinin sözcülerinin hiç bir araştırma yapmadan bazı kişilerin kişisel hesaplarına alet olmaları ise üzücüdür. İddialar sadece komiktir'' dedi.

Tüzmen, 3 Ekim tarihinde Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ'ı görevden alma kararnamesinin sevkedilmesinin ardından bu tip olayların ortaya çıkmasını da dikkat çekici bulduğunu söyledi. Tüzmen, Tony Blair'in Başbakana gönderdiği mektup konusunda da, dünyada işadamlarının işlerini başbakanlar ve bakanların takip ettiğini kaydederek, ''Biz de aynı şekilde, elimizden geldiği kadar bunu yapmaya çalışırız. Orada konu edilen vergi değişikliklerine ilişkin, maliye bakanlığı çalışmalar yapıyor. Vergilendirme maliye bakanlığı tarafından yapılıyor, DTÖ ve GB Anlaşması çerçevesinde yapılıyor'' dedi.

''VERİLEMEYECEK HESABIM YOK''
Tüzmen, gümrükleri; dış ticaretle uğraşan iş adamlarının hizmetinde, yasal işlemler için en kolay, yasa dışı işlemler için en zor gümrükler yapma mücadelesinin, bütün engelleme girişimlerine rağmen süreceğini ve kendisinin verilemeyecek hesabının olmadığını kaydetti. Bu arada toplantıda

TÜBİTAK, ODTÜ
Petrol Araştırma Merkezi ve Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulunun ilgili raporları ile Aziz Eren imzalı diğer iki ihbar mektubu da dağıtıldı. Tüzmen, raporlarla ilgili, Sahra Kimya A.Ş adına tescilli eşyadan müfettiş raporlarında öngörülen tarifedeki verginin 543 bin YTL, alınması gereken verginin ise 2,2 milyon YTL olduğunu ve rapordan dolayı alınamayan devletin vergi kaybının ise 1,6 milyon YTL olduğunu sözlerine ekledi.