BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Tuzla bayrama hazır

Tuzla Belediyesi’nin sağlıklı ve hijyenik kesimhaneleri Bayram’a hazır.

Abone ol

Tuzla Belediyesi, Kurban Bayramı’nda kontrolsüz kesimlerin ve çevre kirliliğinin önüne geçmek için tüm hazırlıklarını tamamladı. Aralarında Belediye Başkanı Mehmet Demirci, Tuzla Kaymakamlığı ve Müftülüğü'nün de bulunduğu Kurban Hizmetleri Komisyonu, Tuzla’da vatandaşların sağlık denetiminden geçmiş kurbanlıkları satın alarak, hijyenik bir ortamda kesim hizmetinden yararlanabilmesi için 5 farklı nokta tespit etti.

Tuzlalılar, Aydınlı girişindeki Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı mezbahadan Tuzla Belediyesi’nin veteriner hekimlerinin kontrolünden geçen kurbanlıkları satın alarak, sağlıklı ve hijyenik koşullarda kesim yaptırabilecekler. Aydınlı İBB mezbahasında kurulan 300 çadırda toplam 4 bin büyükbaş kurbanlığın satışı yapılacak. Tesisler günlük 450 büyükbaş, 7 bin 500 adet de küçükbaş kurbanlık hayvanın kesim kapasitesine sahip. Tuzlalılar, satış noktasından satın aldıkları kurbanlığı, kesim ve parçalama işleminin ardından poşetlenmiş olarak teslim alacaklar.

Komisyonun tespit ettiği diğer diğer noktalar ise; Aydınlı Kız Kur’an Kursu, Yavuz Şahsuvaroğlu Kur’an Kursu, Şifa Öğrenci Yurdu ve Şifa Mahallesi’ndeki Tat Konserve Tesisleri.

Tuzla Belediyesi, tüm noktalardaki kesimlerden geriye kalan atıkların toplanması hizmetinin yanı sıra vatandaşlara da atıkların sağlıklı şekilde toplanması için özel olarak üretilen çöp poşetlerini dağıtacak.

Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklara dikkat!

Tuzla Belediyesi Veteriner ve Sağlık İşleri Müdürlüğü vatandaşları kurbanlıklarını mutlaka belediye ve valilikçe uygun görülen noktalardan satın almaları konusunda uyarıyor. Veteriner hekim Sabri Şekerci, başta kuduz, şarbon, şap, tüberküloz olmak üzere hayvanlardan insanlara geçen pek çok hastalığa dikkat çekerek, denetimlerden uzak noktalarda satışı yapılan kurbanlıkların taşıdığı riskle birlikte, hastalıklı hayvanların etinin tüketilmesiyle, başka çocuklar ve yaşlılar olmak üzere, insanlara da bulaşabileceğini belirtiyor. Türkiye’nin pek çok noktasından İstanbul’daki satış noktalarına getirilen kurbanlıklar, önce çıkış yaptıkları İl Tarım ve Köyişleri Müdürlüğü’nün kontrolünden geçiyor. Burada kurbanlıklar hastalık, gebelik ve yaşına göre kontrolü yapılıyor. Kriterlere uygun olan kurbanlıkların çıkışına izin veriliyor. Tuzla Belediyesi kurban satış ve kesim noktalarına başta Erzurum, Samsun, Tokat, Yozgat olmak üzere pek çok ilden gelen kurbanlıklar, yine belediye veterinerlerinin denetiminden geçerek, kontrol ediliyor.

Cinsine göre fiyat da değişiyor

Kurbanlık alımında vatandaşın önceliği bütçesine uygun bir seçenekten yana. Kurbanlıkların fiyatını etkileyen en önemli faktör ise seçilen büyükbaş veya küçükbaş hayvanın cinsi. Trakya’da yetişen kıvırcık, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen Karaman, Karadeniz’de yetişen Karayaka, Marmara Bölgesi’nde yetişen Merinos kırması cinsi koyunlar kurbanlıkların favorisi. Büyükbaş kurbanlıklarda ise özellikle hayvanın genç olması, fiyatı etkileyen başlıca faktör.