BIST 9.765
DOLAR 35,10
EURO 36,55
ALTIN 2.920,17
HABER /  DÜNYA

Tuvaleti yok ama Mars'a giden aracı var

Uzay alanında büyük başarılara imza atan Hindistan'daki sosyal uçurum, Times gazetesinin gündeminde.

Abone ol

Mars'a uzay aracı yollayarak büyük sükse yapan Hindistan'ın ülkesindeki katmanlar arasındaki gelir dağılımı uçurumu ve sosyal adaletsizlikler gündeme geldi.

MARS'TA MUMBAİ'YE

Times gazetesi, Hindistan'ın Mars'a uydu aracı gönderme planını değerlendirdiği "Mars'tan Mumbai'ye" başlıklı başyazısında "Hindistan Hükümeti'nin uzay programı finanse etmekten daha önemli öncelikleri var" diyor.

YARISININ ÖZEL TUVALETİ YOK

Yazının bir bölümünde şöyle deniyor:

ÜÇTE BİRİNİN ELEKTRİĞİ, YARISININ ÖZEL TUVALETİ YOK

"Hindistan nüfusunun üçte birinin elektriği, yarısının özel tuvaleti yok. Her yıl, 1,7 milyon çocuk önlenebilir hastalıklardan ölüyor ve hayatta olan çocukların yarısı yetersiz besleniyor. Hindistan'ın pek çok şeye ihtiyacı var ama şüphesiz Mars'a yolculuk bunlardan biri değil."

uzay.20131105134813.jpg

UZAY PROGRAMINA YILDA HARCANAN 1 MİLYAR DOLARI DAHA FAZLA HAK EDEN YERLER VAR

"Daha önce Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve Avrupa Mars'a araç gönderdi. Hindistan da Mangalyaan adlı uzay aracı Mars'ın atmosferindeki metan gazını inceleyecek. Hindistan ulusal zaferlere ya da bilimsel başarılara diğer ülkelerden daha az layık değil. Ama uzay programına yılda harcanan bir milyar doları daha fazla hak eden yerler var."

"Birleşmiş Milletler'e göre Hindistan nüfusunun yüzde 37'si yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Hindistan'ın en yoksul sekiz eyaletindeki yoksul sayısı en yoksul 26 Afrika ülkesindeki yoksul sayısından daha çok. Dünyada yetersiz beslenen her üç çocuktan biri Hindistan'da yaşıyor."

mars.20131105134649.jpg