BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Tutulmadaki esintinin sırrı!

Tam güneş tutulması sırasında meydana gelen esintinin sebebini TÜBİTAK açıkladı.

Abone ol

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Danışmanı Doç. Dr. Selim Selam, tam güneş tutulması sırasında meydana gelen esintinin, ısının düşmesiyle oluşan türbülanstan kaynaklandığını bildirdi.

Doç. Dr. Selim Selam, güneş fizikçileri için çok önemli bir tam tutulma yaşandığını ve bilim damlarının 4 dakika boyunca, başka hiçbir şekilde mümkün olmayan güneşin renk küre tabakasını gözlemlediklerini kaydetti.
Tam güneş tutulması sırasında atmosferde oluşan türbülans nedeniyle bir esinti oluştuğunu ifade eden Doç. Dr. Selam, esintinin kaynağının bu türbülans olduğunu ifade etti. Tam tutulma anında havanın akşam üzeri karanlığına büründüğünü hatırlatan Doç. Dr. Selam, bu sırada, Venüs gezegeninin ''Ben buradayım diye bağırdığını'' ve parlak yıldızların da izlenebildiğini söyledi.

Güneşin Korona Tabakası'nın güneşin doğu ve batı bölümlerinde gözlendiğine değinen Doç. Dr. Selam, bunun güneşin manyetik aktivitesinin değişmesinden kaynaklandığını bildirdi.

METEOROLOJİK AÇIDAN ŞANSLI GÜN GEÇİRİLDİ

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Gölbaşı da tam tutulma sırasında gökyüzünün beklenilenden çok daha iyi olduğunu, sadece çil bulutları bulunduğunu söyledi.

Bu bulutların güneşin görüş açısını kapatmadığını kaydeden Doç. Dr. Gölbaşı, tam tutulma anında oluşan esinti nedeniyle gün içerisinde gömlekle dolaşanların ceketlerine giymelerine rağmen üşüdüklerini belirtti.

Tutulmayı, ''muhteşem'' olarak niteleyen Doç. Dr. Gölbaşı, Türkiye'de tutulma hattında bulunan tüm illerin meteorolojik açıdan şanslı bir gün geçirdiklerini, bu muhteşem doğa olayını herkesin rahatlıkla izleyebildiğini belirtti.

Doç. Dr. Gölbaşı, TUG'un Saklıkent'teki merkezinde ve İbradı'da kurulan teleskoplarla güneşin yarı çapını ölçtüklerini de kaydetti.