BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Tutulma nasıl fotoğraflanır?

Güneş tutulmasını kaçırmayarak fotoğraflamak isteyenler! İşte size cevabı!

Abone ol

4Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) Genel Sekreteri Turgay Bilge, güneş tutulmasının fotoğrafını çekerken, metal görünümlü folyo, renkli şeffaf jelatin kağıt ve röntgen filmi parçalarının, objektif önü filtresi olarak kullanılabileceğini söyledi.

Bilge, 29 Marttaki güneş tutulmasının Türkiye'de, Antalya (Side), Konya, Aksaray, Kırşehir, Tokat ve Ordu'da tam olarak ve en uzun süreyle izlenebileceğini belirtti. Fotoğraf sanatçıları gibi amatör fotoğraf meraklılarının da bu ilginç doğa olayını fotoğraf sanatı açısından görsel güzelliğe dönüştürebilmek için sabırsızlandığını vurgulayan Bilge, şunları kaydetti:

''Tutulma anını fotoğraflamak isteyecek olan fotoğrafçılara, bazı teknik önerilerimiz var. Öncelikle tam tutulma anı öncesinde objektif önünde isli cam, koyu renkli cam, renk faktörlü filtreler kullanımı,hem görüntü kalitesi açısından hem de göz sağlığı açısından faydalı olacaktır. Bunun dışında, çiçekçilerin kullandığı metal görünümlü folyolar, renkli şeffaf jelatin kağıtlar ve homojen dağılımlı röntgen filmi parçaları objektif önü filtresi olarak kullanılabilir.''

Tam tutulma anında ise ışık miktarı azalacağı için herhangi bir koruyucu ya da efekt filtresi kullanımına gerek olmadığını belirten Bilge, ''Tam tutulma anına 20-30 saniye kala filtreyi kaldırmak yeterli olacaktır. Göz sağlığı ve özellikle dijital makinelerin zarar görmemesi için, parçalı tutulmaya geçildiğinde filtre yeniden kullanılmalıdır'' diye konuştu.

TELE KULLANILMALI

Sarsıntıyı engellemek için çekimlerde üçayak, tercihen 200 milimetre ve daha yüksek odak uzaklıklı objektif kullanımının bir zorunluluk olarak düşünülebileceğini ifade eden Bilge, şöyle dedi: ''En güzel tutulma görüntüsü, tele olarak tabir edilen, 500-1000 milimetre odak uzaklıklı objektiflerle elde edilebilecektir. Fotoğraf çekerken, deklanşöre kablo kullanarak basılıp, fotoğraf makinesinin hafif şekilde sarsılması bile önlenmelidir. Aksi halde uzun poz süresi verdiğinizde görüntünüz net olmayabilir. Tutulmanın fotoğrafını
çekerken vereceğimiz pozlama süresi (enstantane), hiçbir zaman 550
değerinin üzerine çıkmamalıdır.''

Bilge, yaklaşık 4 dakikalık sürenin en verimli şekilde değerlendirilmesi, hızlı ve net sonuç elde edebilmek için, 200-400 ASA'lık filmler kullanılması, dijital fotoğraf makinelerinde ise ASA'nın bu değerlere yaklaştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.