BIST 9.913
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.961,88
HABER /  EKONOMİ

TUSKON 7 kıtaya kanca attı!

TUSKON 7 kıtadan bin 500 yatırımcıyı Türkiye'ye getidi!

Abone ol

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından tertip edilen 18. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013 programı başladı.

Programa 7 kıta 130 ülkeden katılan bin 500 girişimci Türkiye’de ticaret ve yatırım imkânlarını değerlendiriyor. Ana temayı ise inşaat, inşaat malzemeleri ve mobilya sektörü oluşturuyor.

TUSKON’un; Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) katkıları ile inşaat, inşaat malzemeleri, inşaat makineleri, mobilyaya yönelik Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013 programı, İstanbul Fuar Merkezi’nde başladı. Bu kapsamda 130 ülkeden bin 428 yatırımcı Türkiye’den bin 500 ticaret erbabı ile bir araya geldi. 20 bin adet görüşme planlanan programa bu sene ilk defa Afrika’dan Cape Verde, Seyşeller, Gine Bissau, Botswana ve Cibuti’den; Latin Amerika’dan Venezuella ve Panama’dan katılım oldu.

TOPLANTI 30 AYRI DİLE ÇEVİRİLİYOR 

Program dâhilinde Filipin Ticaret Odası ile TUSKON arasında güçbirliği anlaşması yapıldı. Filipinler’den gelen yatırımcılar daha resmi görüşmeler başlamadan 3 konteyner mobilya siparişi verdi. Bini aşkın tercümanın görev aldığı toplantıda 30 ayrı dilde çeviri yapılıyor. Yabancı katılımcılar fuar alanında Türkiye’den 112 ihracatçının stantlarına gidiyor, ürün ve servislerini öğreniyor. 20 Haziran’da 3 bine yakın girişimcinin ticari görüşmelerde bulunulacağı duyuruldu.

178 FİRMA VE 428 GİRİŞİMCİ GELDİ 

Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü’nün detaylarını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin bulunduğu basın toplantısında açıklayan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, programın amacının dünyadan alıcıları Türkiye’den üreticilerle buluşturmak, ticaret yaptırmak olduğunu belirtti. Meral, “Gelenlerin tamamı mal almak için gelmiyor, yatırımla alakalı ayrı güçbirliği ortamları da çıkabiliyor.” dedi. TUSKON Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü’nde bu sene 130 ülkeden bin 200 girşimci ağırlamayı planladıklarını ancak katılımın tahmini aştığını dile getiren Meral, “130 ülkeden bin 178 firmayı temsil eden bin 428 girişimci geldi.” ifadesini kullandı. Meral, bu sene temalarının inşaat, inşaat makineleri ve mobilya olduğunu bildirdi. Türkiye’nin inşaatta dünya markası olmasının bu alanı seçmelerinden önemli bir etken olduğunu vurguladı. 20 bini aşkın ikili görüşmeye sahne olacak programa katılan yatırımcıların büyük bölümünün ilk defa Türkiye’ye geldiğini aktardı.

Rızanur Meral, bu toplantının sadece Turzim olarak Türkiye’ye katkısının THY uçak biletleri ve alacakları hediyeler dahil 10 milyon dolar civarında olacağını hesapladıklarını ifade etti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de “Etkinliğin ihracatın tabana yayılmasında, orta ölçekli kobilerin ihracat yapmasına imkân tanıması memnuniyet verici. Uzun vadede umuyoruz ki bu köprüler Mimar Sinan’ın köprüleri gibi kalıcı olacaktır. Bunlar ticari köprü olduğu gibi dostluk köprüsü oluşturuyor.” yorumunu yaptı.

tuskon.jpg 

TÜRKİYE TİCARET MERKEZLERİ KURULACAK

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da dünya ticaretinin biraz daha daralmasından dolayı bu sene Türkiye’nin ihracatının geçen sene gibi artmayacağını dillendirdi. Çağlayan, şunları kaydetti:

“Bundan dolayı geçmişte yaptığımız gibi kaderimize razı olup yerimizde oturmayacağız. Türkiye dünyada 241 gümrük bölgesine mal gönderen bir ülke. Göndermediğimiz 2 ülkeye debu sene ihracat yaparak dünyada malımızın girmediği hiçbir gümrük bölgesi veya ülke bırakmamaya kararlıyız."

YENİ BİR YOL HARİTASI AÇIKLAYACAĞIZ 

Yeni uygulamaya koyacakları kimi faaliyetlerle ihracatı artırmayı planladıklarını vurgulayan Çağlayan, şöyle devam etti:

“Yeni bir yol haritası açıklayacağız. Sivil toplum örgütleri ile görüştükten ve sonuçlarını aldıktan sonra gelecek günlerde bunları sizlerle paylaşacağız. Hedef ve öncelikli ülkelerin sayılarının yeniden değiştirildiği, yeni nesil destek sistemi ile önemli konulara odaklanıyoruz. Yine daha evvel söz ettiğimiz ama şu an yapmak durumunda olduğumuz bir çalışmayı bitiriyoruz yakında. Çalışmayı arkadaşlarım bana sundu. İlgili sivil toplum örgütleri ile paylaşacaklar. Türkiye Ticaret Merkezleri’ni kurma aşamasındayız. Bilhassa ihracatımızın daha gerilerde olduğu gemi ile 30-35-40 gün alan, tedarik güçlükleri çektiğimiz ülkeler ile ilgili bir yapılanma söz konusu. Türkiye Ticaret Merkezleri ile bir taraftan depolama sistemleri kurulacak, o deporlarda ülkelerde en çok ihtiyaç duyulan ürünleri sektörlerimiz direk sivil toplum örgütlerinin kendisi; biz Ekonomi Bakanlığı olarak da onlara maddi manevi katkı sunacağız. Ama bunu sivil toplum örğütleri bir şirket kurarak kendileri yapacak."