BIST 9.721
DOLAR 35,22
EURO 36,82
ALTIN 2.978,86
HABER /  EKONOMİ

TÜSİAD'dan ilginç yolsuzluk anketi!

TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer yolsuzluk algısına ilişkin yapılan anket sonuçlarını açıkladı: Yolsuzluk var!

Abone ol

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer dünya genelinde yolsuzluğun iş yapma maliyetini yüzde 10 artırdığını söyledi.

Dinçer "İş dünyasının yolsuzluk algısını ölçmek amacıyla İstanbul genelinde bir anket gerçekleştirdik. Anket bize bir kez daha teyit etti, Türkiye'de yolsuzluk var ve yolsuzluk algısı artma eğiliminde" diye konuştu.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, iş dünyasının yolsuzluk algısını ölçmek amacıyla İstanbul genelinde bir anket gerçekleştirdiklerini belirterek, "Sonuç büyük ölçüde beklediğimiz gibi oldu. Anket bize bir kez daha teyit etti, Türkiye'de yolsuzluk var ve yolsuzluk algısı artma eğiliminde" dedi.

Sabancı Center'da gerçekleştirilen "İş Dünyası Bakış Açısıyla Türkiye'de Yolsuzluk" seminerinin açılışında konuşan Dinçer, rüşvet ve yolsuzluğun zaman ve coğrafyadan bağımsız olarak, bütün ülkelerin öncelikli sorunlarından biri olduğunu vurguladı.

Dinçer, Dünya Ekonomik Forumu'nun yaptığı çalışmalara göre, yolsuzluğun dünya genelinde iş yapma maliyetini yüzde 10 artırdığı ve yolsuzluğun maliyetinin küresel GSYH'nin yüzde 5'ini oluşturduğu bilgisini verdi.

Avrupa Komisyonu'nun şubat ayında yayımladığı AB Yolsuzlukla Mücadele Raporu'na göre de yolsuzluğun AB ekonomisine yıllık tahmini maliyetinin 120 milyar avro olduğunu aktaran Dinçer, dünya genelinde yılda rüşvete ödenen paranın 1 trilyon doların üzerinde olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.

Dinçer, şöyle konuştu:

"Ancak ilgili literatür gösteriyor ki yolsuzluğun maliyeti ödenen rüşvet tutarlarının çok daha ötesinde. İş dünyası özelinde rüşvet ve yolsuzluk, bir yandan piyasada rekabeti bozarak verimliliği düşürürken, diğer yandan sosyal yapıda uzun süreli hasarlara, hukuk devleti güveninde erozyona ve elbette ülkelerin itibar kayıplarına neden oluyor. Yolsuzluğun neden olduğu bu tür finansal, hukuki ve itibar riskleri yatırımları da olumsuz etkiliyor."

G-20 liderlerinin önceki günlerde yolsuzlukla mücadeleyi kalıcı bir konu olarak gündemlerine kattıklarını hatırlatan Dinçer, Türkiye'nin 2015 yılında G20 dönem başkanlığını devralacak olmasını bu açıdan önemli bir fırsat olarak gördüklerini söyledi.

Dinçer, "Başbakanımız Sayın Davutoğlu'nun Türkiye'nin G20 başkanlığı döneminde yolsuzlukla mücadeleye ilişkin bir stratejisinin olacağı yönündeki açıklamasını son derece önemli bir açılım olarak görüyor ve takdir ediyoruz.

Kamuoyuyla paylaştığımız "Türkiye 2015 G20 Dönem Başkanlığı Önerileri için İş Dünyasının Öncelikleri" raporu çerçevesinde 6 ülkede yaptığımız araştırma, iş dünyasının yolsuzlukla mücadeleyi G20'nin ilk üç önceliği arasında görmek istediğini ortaya koydu. TÜSİAD olarak G20'nin iş dünyası ayağı olan B20'deki aktif rolümüzle bu konuda her türlü desteği sağlayacağız" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DE YOLSUZLUK VAR VE ARTMA EĞİLİMİNDE"

İş dünyasının yolsuzluk algısını ölçmek amacıyla İstanbul genelinde bir anket gerçekleştirdiklerini dile getiren Dinçer, ankette iş insanlarının yolsuzluğa bakış açısının yanı sıra gelecek beklentilerini ve çözüm önerilerini sorduklarını ifade etti. Dinçer, sonucun büyük ölçüde bekledikleri gibi olduğunu belirterek, "Anket bize bir kez daha teyit etti, Türkiye'de yolsuzluk var ve yolsuzluk algısı artma eğiliminde" dedi.

Yolsuzluğun sebebi olarak sadece belirli kişi veya kurumları hedef göstermeyi doğru bulmadıklarını vurgulayan Dinçer, şöyle devam etti:

"Yolsuzluğun sadece dönemsel değil, çok uzun zamandır var olduğunu biliyor, ancak sistematikleşme ve içselleştirilme ihtimalinden de büyük rahatsızlık duyuyoruz. Bugün gelinen durumun, tüm toplum kesimlerinin doğrudan veya dolaylı payı olabileceğini düşünüyoruz. Siyasi rant veya kişisel çıkar için kamu kaynaklarını kötüye kullanan bazı siyasetçilerin, kendi menfaatleri için adil rekabeti, çevreyi ve içinde bulundukları toplumu hiçe sayan bazı iş insanlarının, etik değerler ile bağdaşmayan ve yolsuzluğu ve rüşveti belirli koşullarda mazur gören anlayışın, bu süreçte payı olsa gerek. İşte bu nedenle bireylerden kurumlara, özel sektör, kamu ve sivil toplumdan toplumun tüm kesimlerine herkes yolsuzlukla mücadelede gerekli iradeyi göstermedikçe ve elini taşın altına koymadıkça başarıyla ulaşmak mümkün gözükmüyor."

Dinçer, TÜSİAD olarak iş dünyasını, kamuyu ve sivil toplumu, bir araya gelerek çözüm önerilerini tartışmaya ve iş birliği yapmaya davet etti.