BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

TÜSİAD samimiyetsiz

Bağcılar Belediyisesi'nin iftar çadırı önemli isimleri ağırladı.

Abone ol

Bağcılar Belediyesi Ramazan Çadırında düzenlenen ‘Sivil Anayasa ve Hukukun Üstünlüğü’ panelinde konuşan Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Oturum Başkanlığını İstanbul Milletvekili Av. Feyzullah Kıyıklık’ın yaptığı, HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu’nun da konuşmacı olarak katıldığı panelde konuşan Sami Selçuk, hazırlanan anayasa taslağının ortaya çıkmadan tartışılmasının ve süreci tıkamanın doğru olmadığını belirterek, “Bir hukukçu metin ortaya çıkmadan görüş bildirmez. Ortada bir metin yokken tartışmanın doğru olmadığını düşünüyorum” dedi. 1982 Anayasası’nın her yönden gayri meşru olduğunu kaydeden Selçuk, “Bu anayasanın ömrü bitmiştir” dedi.

Selçuk’tan Özbudun’a destek

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, sivil anayasa taslağı hazırlayan Komisyon Başkanı Prof.Dr. Ergun Özbudun’a da tam destek verdi. “Bu iktidarın belki de yapmış olduğu en güzel işlevlerden bir tanesi Ergun Özbudun çapında bir hukukçuya bu işi emanet etmesidir” dedi.
Sınıf arkadaşı olan Özbudun için “Ergun’un tebriğe ihtiyacı yoktur. Hükümet doğru bulduğu için ben kendisini tebrik ediyorum. Parlak bir hukukçudur. Özbudun benim için son derece önemli bir güvencedir. Hiçbir iktidarın boyunduruğunda olmadığına inanıyorum” ifadelerini kullanan Selçuk, düşüncelerin değil insanların çürütüldüğünün altını çizdi.

Başörtüsü yasağı yok

Selçuk, AİHM ve Anayasa Mahkemesi’nin başörtüsü yasağı getirmediğini söyleyerek, “Uygulama yanlıştır. Başörtüsü yasağı diye bir şey yoktur. Anayasa Mahkemesi daha sonra ‘başörtüsünün serbestliği anlamına gelmez’ diye bir laf etti. Bu yanlıştır. O da gerekçedir, bağlamaz. Anayasa Mahkemesi’nin başkanlarından biri ‘Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeleri de bağlayıcıdır’ dedi. Onun yetkisi yoktur. Bunu bilim söyler sen söyleyemezsin” dedi.

Hiçbir ülkede, ‘gerekçe bağlayıcıdır’ diye ve bilimsel kitaplarda da bir söz bulamazsınız. Tam tersini söyler. Yanlış yapıyorlar. YÖK de yanlış yapıyor, üniversiteler de yanlış yapıyor. Ben bundan dolayı şaşkınlık içindeyim. Üniversitelerde hukukçular var. Hadi ziraat mühendisi bilmeyebilir, tabip bilmeyebilir. Hukukçuların sesi niye çıkmıyor? Uygulama yanlıştır.”

301.Madde değişmeli

Türkiye’nin İnsan Hakları Mahkemesi’nde aldığı cezaların birçoğuna 301. maddenin neden olduğun söyleyen Selçuk, “301.maddenin neden olduğunu söyleyen Sami Selçuk, “301’i değiştirmediğiniz müddetçe Türkiye hüküm yemeye devam edecektir. Ben böyle bir ülkede yaşamak istemiyorum. Özgür bir ülkede yaşamak istiyorum. Gelin bu anayasayı bir an evvel değiştirelim” şeklinde konuştu.

Hak-İş Başkanı Uslu: “ TÜSİAD’ı samimiyetsiz buluyorum”

Anayasa sürecinde ortaya çıkan mahalle baskısı tartışmalarına değinen Hak-İş Başkanı Salim Uslu, “Bu ülkede mahalle baskısı aranıyorsa parti kapatmalarında aranmalı. Düşüncesini açıkladığı için gazetecilerin cezaevine girmesi, darbe girişinin ortaya çıkardığı için dergilerin kapatılması, kılık kıyafetinden dolayı çocukların okullardan atılması, ikna odalarına sokulması tam da mahalle baskısına tekabül etmektedir” diye konuştu.

Taslak ortaya çıkmadan TÜSİAD’ın anayasa sürecinin askıya alınmasını samimiyetsizlik olarak niteleyen Uslu, “Yeniçeri ocakları padişahın aldığı kararlar hoşlarına gitmediğinde ‘istemezük’ diyorlardı. Bugünkü sivil toplum örgütlerinin tamamı da çağdaş yeniçeri ocakları gibi beğenmediklerini, hoşlarına gitmeyen durumlarda ‘istemezük’ demekten başka bir şey yapmıyorlar” dedi.