BIST 9.185
DOLAR 34,38
EURO 36,85
ALTIN 2.968,42
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Türküler dile geldi

Türküyü dünyaya tanıtan adam, şimdi kendi halkına, onların manalarına uygun olarak nasıl dinlenebileceği konusunda çok önemli bir eser yayınladı.

Abone ol

Türküyü dünyaya tanıtan adam, şimdi kendi halkına türkülere nasıl yaklaşılabileceği, onların manalarına uygun olarak nasıl dinlenebileceği konusunda (belki de türünün tek örneği olan) çok önemli bir eser yayınladı. Türk folklorunu ABD’den Japonya’ya kadara götüren, değişik uluslara türkü kültürünü aktaran Özbek, bu eserinde türkülerde bulunan terim, kavram ve kelimelerin, o türkünün var olduğu evrendeki karşılıklarını veriyor, türkülerle birlikte bin yıllık Anadolu kültürünün de ipuçlarına ulaşmamızı sağlıyor.

Sözcükler neden bu kadar önemli

Her biri, gerçek öyküleri yansıtan türküler, zamanı aşan söylemleriyle bir müzik formu olarak hala dinleniyor. Ancak türkülerde kullanılan dil, zamanla başkalaşıp, dinleyenine yabancı düşebiliyor. Onları dinlerken bu söyleyiş, sözcük ve deyimleri anlamanın önemi de burada ortaya çıkıyor.

Öte yandan Anadolu insanının dil ve ifade zenginliğini idrak edebilmek, sesle söz arasındaki o müthiş ahengi hissedebilmek için de türküyü doğru anlamak gerekiyor.

Mehmet Özbek, ‘’ adını verdiği sözlüğünü hazırlarken, TRT halk müziği repertuarına giren ve yaygınlık kazanmış olan 5 bin 773 türkü metnini inceleyerek ortaya koymuş. Özbek, ‘Türkülerin Dili’ni özellikle genç nesiller için hazırladım. Burada yeni nesillerin unuttuğu veya yalnızca halk ağzında canlılığını sürdüren sözcüklerin anlamları ile bazı deyimlerin arka planlarını açıkladım. Amacım türkü sözlerindeki anlam zenginliği ortaya çıkarmak ve süregelen söz yanlışlıkları düzeltmekti’ diyor.

Türküye adanmış bir hayat

Yıllarca TRT’de ve Kültür Bakanlığı korosunda görev yapan ve buradan emekli olan Mehmet Özbek, Türk kültürüne hizmetini yazdığı birbirinden önemli eserlerle sürdürüyor. ‘Folklor ve Türkülerimiz’, ‘Müzik Eğitimi’, ‘Türk Halk Müziği’nin Esasları’, ‘Türk Halk Müziği Terimleri Sözlüğü’ adlı kitapları olan Özbek başta Japonya, Suudi Arabistan, Yoguslavya, İsveç, Danimarka, Hollanda, Irak, Almanya olmak üzere yurtdışında ve yurtiçinde çeşitli konserler vererek Türk Halk Müziği’ni tanıttı.