Abant Platformu'nda vesayet tartışılıyor. Toplum üzerindeki askeri vesayete dikkat çeken Türköne'nin çağrısı var.
Abone olAbant Platformu'nda konuşan Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, "En iyi general, savaşmadan zafere ulaşan komutandır. Bizde karşı çıkılıyor ama aslında askerlerin temel görevi tören yapmaktır." dedi.
Türkiye'de ordunun sadece siyasi konularda değil, aynı zamanda güvenlikle ilgili alanlarda da reformlara direndiğini belirten Türköne" "Askeri vesayet istemiyorsanız, askeri vesayet altına almak zorundasınız" diyerek TSK için siyasi otoriteye acil reform çağrısı yaptı.
'Vesayet ve Demokrasi'nin ele alındığı Abant Platformu'nda 'Demokrasi ve Dış Güvenlik' başlıklı oturum gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını Ahmet Turan Alkan'ın yaptığı toplantıya, Türköne'nin yanı sıra Lale Kemal ve Prof. Dr. Eser Karakaş konuşmacı olarak katıldı.
SAVAŞ İŞLERİ ASKERE BIRAKILAMAYACAK KADAR CİDDİ İŞ
İlk konuşmayı yapan Türköne, "Askerin uğraştığı savaş işleri, askere bırakılamayacak kadar ciddi bir iştir. Hizaya çekme tabiri askeri bir tabir. Askeri konuları, teorik düzeyde siviller askerler kadar iyi bilmeli. Batıya göre bizde askeri konuları çok iyi bilen insan sayısı çok az. Askeri konuları iyi bilmeden askeri vesayet altına almak çok zordur.
EN İYİ GENERAL
Ordular savaşmak için değil, caydırmak için kurulur ve beslenir. Askeri literatürde bir kavram vardır. En iyi general, savaşmadan zafere ulaşan komutandır. Bizde karşı çıkılıyor ama aslında askerlerin temel görevi tören yapmaktır. Bürokrasinin en güçlü olduğu yerlerin başında askerlik geliyor. Bunun için asker reform yapamaz. Bunun mutlaka siyasi otoritenin yapması gerekir." dedi.
ASKERİ VESAYET İSTEMİYORSANIZ
"Bizde askerin en önemli görevi nöbet tutmaktır." diyen Türköne, şunları söyledi: "Bir nöbet yerinde 5 askere ihtiyaç vardır. Güneydoğu'da nöbet tutturuyoruz ve keklik gibi avlıyorlar. Batıda nöbet diye bir şey yok. Onun yerine kamera sistemi var. Askeri vesayet istemiyorsanız, askeri vesayet altına almak zorundasınız. 20 yıldır askeri reformdan bahsedilir. Barış zamanında kuvvetler, kendi komutanlıklarına bağlı. Savaşta kara, deniz, hava birleştiriliyor. Dünyada kara, deniz, hava yerine operasyonel komutanlıklar oluşturulmuş. Bu, barış zamanında da aynı durumda. Savaşların kazanılmasında artık asker değil, bilgi öne çıkıyor. Asker sayısının çokluğu cephede size bir şey sağlamıyor.
SİYASİ İRADE TSK'YI YENİDEN ŞEKİLLENDİRSİN
Çok ciddi bir reform gerekiyor. Bizim temel sorunumuz askerin siyaset üzerindeki vesayeti ayrı bir konu ama askerin ülke güvenliğini sağlamada gereken reformlara direniyor olması. Türkiye'nin dış politika reformu, orduyu buna göre tanzim edebilmek için güçlü bir siyasi iradesinin bunu gerçekleştirmesi gerekiyor. Dünyanın hiçbir ordusu reformu kendisi istemiyor."
PROFESYONEL ORDU
Profesyon ordu konusuna da değinen Türköne, Türkiye'nin profesyonel orduya geçmesi halinde 150-200 bin kişilik orduya ihtiyacı olduğunu söyledi. Türköne, vicdani retçiliğin ise ülkede kimseye anlatılabilecek kadar çok kolay bir iş olmadığını söyledi.