Kerkük İl Meclisi Başkanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Hasan Turan, Türkmenlere yardım konusunda açıklama yaptı.
Abone olKerkük İl Meclisi Başkanı Turan, terör örgütü IŞİD'in 10 Haziran'daki saldırılarından sonra Türkmenlere en fazla desteğin Türkiye devleti ve hükümeti tarafından verildiğini söyledi.
Kerkük İl Meclisi Başkanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Hasan Turan, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) 10 Haziran'daki saldırılarından sonra Türkmenlere en fazla desteğin Türkiye devleti ve hükümeti tarafından verildiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Ankara'da görüşen Turan, Irak'taki gelişmelerini ve Türkmenlerin durumunu, AA muhabirine değerlendirdi.
Hasan Turan, IŞİD'in saldırılarının ve ilerleyişinin ülkedeki tüm kesimleri endişelendirdiğini, örgütün Kerkük şehir merkezine 10-15 kilometre mesafede bulunduğunu belirterek, kentte yaşayan grupların birlikte hareket ettiği takdirde örgütün saldırılarının engellenebileceğini kaydetti.
"Ayrımcılığı kabul etmeyeceğiz"
Irak'ta bazı taraflarca Türkmen toplumu içinde Sünni-Şii ayırımı yapılmak istendiğini ileri süren Turan, "Bize göre Türkmen Türkmendir. Herhangi bir bölgedeki bir Türkmenimize zarar gelirse bütün Türkmenlere zarar gelmiş olacak. Bugün Telafer'den göç eden insanlarımıza Kerküklüler, Erbilliler ve diğerleri kucak açıyor. Biz herhangi bir bölünmeyi kesinlikle kabul etmeyiz" dedi.
Irak'ın tamamının tehdit altında olduğunu söyleyen Turan, Türkmenler olarak söz konusu tehditlerin karşısında bütün kesimlerle işbirliği içerisinde olmaları gerektiğini dile getirdi.
Turan, Kerkük'te bulunan peşmerge ile işbirliği içerisinde olup olmadıkları sorusuna, şöyle cevap verdi:
"Irak anayasasına göre peşmerge Irak'ın bir savunma gücüdür. Kerkük'teki mevcudiyeti 2010 yılında Bağdat yönetiminin de onayı ve imzasıyla resmiyet kazandı. Önceden kentin kuzeyindeki Süleymaniye ve Erbil sınırını kontrol ediyorlardı ama şimdi Irak ordusu çekilince Kerkük'ün güney batısındaki sınırı da peşmerge kontrol ediyor. Kerkük şehir merkezi ise 2010 anlaşmasına göre Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşan polis gücü tarafından korunuyor. Bizim peşmerge gibi bir güvenlik gücümüz yok. Türkmenler adına silahlı güce ihtiyacımız var."
"En fazla destek Türkiye'den"
Dışişleri Bakan Davutoğlu ile görüşmesine de değinen Turan, "Bakan Bey hiçbir zaman bizi kırmayarak randevu taleplerimizi anında kabul etmiştir. Irak ve Kerkük'teki son durum tartışıldı ve Bakan Türkiye'nin Türkmenlerin yanında olduğunu bir kez daha vurguladı. Kerkük ve Türkmenlerin durumunu zaten sürekli kendileriyle konuşuyoruz. Özellikle 10 Haziran'dan sonra bize en fazla destek çıkan Türkiye hükümeti ve devleti oldu. İnsani yardımlar devam ediyor. Onlarca tır ister Kızılay'dan, ister AFAD'dan, ister TİKA ve STK'lardan olsun Kerkük, Sincar, Tuzhurmatu ve Diyala'ye ulaşmış ve ITC yetkililerince dağıtımı gerçekleşmiştir. Türkmenlerin Türkiye'nin siyasi yardımına da ihtiyacı var" diye konuştu.