Riyaz Sarıkahya, ''Sorunlar o kadar ilerledi ki Irak'ın ikiye bölünmesi kaçınılmaz hale geldi'' dedi.
Abone olTürkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyaz Sarıkahya, ''Sorunlar o kadar ilerledi ki Irak'ın ikiye bölünmesi kaçınılmaz hale geldi'' dedi.
Sarıkahya, Türkmeneli Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Dr. Aydın Beyatlı ile birlikte Konak İş Hanı'nda yaptığı basın toplantısında, Irak'taki son gelişmeleri değerlendirdi. Irak'ta Saddam rejiminin 3 yıl önce sona erdiğini hatırlatan Sarıkahya, ''Geçen zaman içerisinde Irak halkının ayal ettiği bir ortam ne yazık ki oluşmadı. Sorunlar o kadar ilerledi ki Irak'ın ikiye bölünmesi kaçınılmaz hale geldi'' dedi. Irak'taki mezhep kavgalarının ülkenin birinci sorunu haline geldiğini söyleyen Sarıkahya, bu kavgaların ilkokula kadar indiğini ve bu nedenle binlerce ailenin Bağdat ve Basra'yı terk etmek zorunda kaldığını ifade etti. Kurulan Irak Hükümetinin çeşitli gruplar arasındaki bir paylaşımla oluştuğunu ileri süren Sarıkahya, ''Bakanlıklar adeta bakanların mensup olduğu partilerin çiftliği haline gelmiştir. Halka hizmet
etmekten ziyade partilere hizmete yönelmiştir. Irak'ta her bakanlık tek başına devlet gibi hareket etmektedir'' diye konuştu.
Irak'taki yönetim sisteminde Türkmenlerin göz ardı edildiğini savunan Sarıkahya şunları kaydetti: ''Irak'ta Şii, Sünni, Arap ve Kürtler ön plana çıkarılmaktadır. Irak Anayasasında Türkmenleri rahatsız eden önemli hususlar vardır. Bunların başında Kerkük'ün konumu gelmektedir. Mevcut Anayasaya, Kerkük'ün hangi bölgeye bağlı kalacağını 2007 yılı sonuna kadar yapılacak bir referandumla netleşmesini öngörmektedir. Bu Anayasa Kerkük'ün sözde Kürdistan'a bağlanmasına zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle 2007 yılı sonuna kadar yapılacak referandumdan çok rahatsızız. Bu konuda Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'den destek istedik.
Biz gerçek belgelere dayalı bir referandum yapılmasını istiyoruz. Kürt partiler Kerkük'ü sözde Kürdistan'a katmak için göstermelik bir referanduma hazırlanıyor. Maalesef göstermelik bir referandum için hazırlık yapılmaktadır. Son 2 yıl içinde 300 bini aşkın peşmerge Kerkük'e yerleştirilmiştir.''
-''NE YAPILACAKSA 2006 YILINDA YAPILMALI''-
Kerkük'ün geleceği konusunda Türkiye'ye büyük görevler düştüğünü
ifade eden Sarıkahya, 2007 yılında Türkiye'de yapılacak seçim
çalışmaları nedeniyle dış politikada oluşabilecek boşluk nedeniyle
kaygılandıklarını söyledi.
Yapılacak seçim nedeniyle Türk yöneticilerinin iç meselelere
eğilerek, dış konuları ikinci plana iteceğini ileri süren Sarıkahya,
böyle bir dönemde Türkiye'nin Kerkük meselesine gereken önemi
veremeyeceği endişesi taşıdıklarını ifade etti.
Kerkük'ün Türkiye ve Irak için hayati bir konu olduğunu kaydeden
Sarıkahya, ''Ne yapılacaksa 2006 yılında yapılmalı. Aksi halde bir yıl
sonra Kerkük için bir şey yapmak imkansız hale gelebilir'' dedi.