BIST 9.420
DOLAR 34,41
EURO 36,30
ALTIN 2.841,13
HABER /  DÜNYA

Türkler'in boykot ettiği Coca Cola Filistin'de baştacı!

İsrail’in Gazze’ye saldırısıyla Türkiye'de Coca Cola'ya dönük boykot kampanyaları başlarken şirketin Filistin’deki en büyük yatırımcılar arasında olduğu ortaya çıktı...

Abone ol

Türklerin Filistinlilere destek için sosyal medyada boykot ettikleri Coca-Cola Filistin’de en büyük yatırımcılar arasında çıktı. Şu anda 400 kişiye istihdam sağlayan şirketin Filistindeki Pazar payı ise tam yüzde 86. Şirket yeni başlattığı kampanya ile de Filistinde 1000 yeni istihdam yaratmayı hedefliyor.

İsrail’in Gazze’ye saldırısı sonrasında Türkiye’de bazı markalara boykot başladı. Bunlardan biri de Coca-Cola. The Coca-Cola Company’nin yüzde 15 ortak olduğu Batı Şeria bölgesindeki Ramallah kentinde kurulan NBC’nin Filistinli Genel Müdürü Hindi, Haberturk gazetesinin haberine gore ülkedeki en büyük 5. yatırımcı olduklarını dile getirirken, Filistin için yeni üretim kampanyası başladığını söylüyor

The Coca-Cola Company (TCCC) sistemi; Müslüman nüfusun ağırlıklı olarak yer aldığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde 22 fabrikada, 34 bin kişiyi istihdam ediyor. Ortadoğu’da ilk olarak 1942 yılında Mısır’da üretime başladı. Suudi Arabistan, Fas ve Tunus ile bölgeye yatırımlar devam etti. Peki Filistin’e ne zaman geldi ve nasıl algılandı? Filistin halkının yaşadığı Batı Şeria bölgesindeki Ramallah kentinde kurulan (National Beverage Company-Milli İçecek Şirketi) NBC’de bu soruların yanıtlarını aradım. 1998 yılında Filistinli Masri ve Huri ailelerinin yüzde 85’ine, TCCC’nin ise yüzde 15’ine sahip olduğu NBC’nin, yine Filistinli Genel Müdürü Imad Hindi, Coca-Cola’nın ülkedeki varlığını ‘adanmışlık’ kavramı ile çerçeveliyor.

Hindi, Coca-Cola’nın lisans haklarının alınış serüvenini, İsrail-Filistin arasında yürütülen barış inşa sürecinin önemli bir denemesi olarak kabul edilen Oslo Görüşmeleri’nden (1993- 1995) başlatıyor. İlk cümlesi, İsrail’in Gazze saldırılarını başlattığı 7 Temmuz’da Türkiye’nin gündemine giren “Coca-Cola boykotu” tezlerine yanıt niteliğinde oluyor:

“1998 yılında 20 milyon dolar yatırım yapan NBC, Filistin’deki en büyük 3. işveren ve en büyük 5. yatırımcı. Hâkim ortakları Filistinli. TCCC de yüzde 100’ü halka açık, merkezi Atlanta’da bulunan, dünyanın 206 ülkesinde faaliyet gösteren küresel bir şirket. Bu yapısı ile Birleşmiş Milletler’den daha geniş bir ülke ağına sahip.” İçinde bulunduğumuz Ramallah’taki merkezinin yanı sıra, Batı Şeria’nın kuzeyinde bir meyve suyu, Jericho’da doğal kaynak suyu üretimi ile birlikte 3 fabrikası, biri Gazze’de olmak üzere 7 satış ve dağıtım merkezi bulunuyor.

Tesislerinin tümünde toplam 400 Filistinli çalıştığını söyleyen Hindi “Filistin ekonomisindeki en başarılı örneklerden birisiyiz. Filistin toplumuna adanmışlık duygusu ile zorlu dönemlerde bile yatırımlarımızı sürdürdük. Coca-Cola, Sprite ve Fanta gazlı içeceklerin yanı sıra 2005 yılında meyve suyu (Cappy), 2006’da da su (Arwa) markasını getirdik. Son üç yılda 25 milyon dolar yatırım yaparak, kapasitemizi artırdık” diyor. Gazlı içeceklerde yüzde 86, meyve suyunda yüzde 30, su pazarında da yüzde 60 paya sahipler. NBC, yüzde 30 piyasa payı bulunanGazze’ye 20 milyon dolar yatırım yapmış. Ancak İsrail saldırılarının başladığı 7 Temmuz itibarıyla ölüm kalım mücadelesi veren Gazze’de ekonomi de durmuş… Belki de herkesi en çok şaşırtacak bir başka sonuç ise, TCCC sisteminin yaptığı “Marka Sevgi Skoru” istatistiğinde ortaya çıkıyor. Bu araştırmaya göre, Ortadoğu’da en yüksek puanı Filistin alıyor.

FİLİSTİN’DE ÜRETİM KAMPANYASI BAŞLATTI

Hindi, “Filistin Üretiyor” sloganı ile dünyanın önde gelen reklam ajanslarından Saatchi and Saatchi’yle birlikte eylül ayında başlayacak yeni bir kampanyaya öncülük ettiklerini anlatıyor. Gıdadan, temizlik ürünlerine kadar 12 ayrı sektörün kalkınmasını hedefleyen kampanya, ülkede yatırım iştahını artırmayı ve bin kişilik yeni istihdam hedefliyor. Muhtar Kent’in TCCC’de kadın istihdamını artırma vizyonu, Filistin’de de paylaşılıyor. Hindi, Filistin’de çalışanların yüzde 12’sinin kadın olduğunu belirtiyor. Hindi’nin “Yatırımcılar Filistin’e umut getirdiklerini biliyorlar” sözü, sanırım gerçek durumu özetliyor.

ATLANTA’DAN BİLE BÜYÜK

Ramallah’ta önümüzdeki günlerde açılması planlanan yeni “yönetim ve dağıtım” merkezine gittiğimizde bizi “kırmızı” bir binadan daha fazlası karşılıyor: 10 bin metrekarelik kapalı alanı bulunan 46 metre yüksekliğindeki binanın simgesi olan dev bir Coca-Cola şişesi. Hindi “Atlanta’daki merkezdeki şişeden daha büyük, tam 11.6 metre. Amerika’da yapıldı, demonte vaziyette geldi. Montajını da üretici firmanın ekibi gerçekleştirdi” bilgisini paylaşıyor. Bu merkezin tamamlanması ile birlikte NBC’nin 400 olan çalışan sayısına 30 kişi daha eklenecek.