BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Türklerden kurtulma planı!

İngiltere’ye her yıl binlerce kişi ilticacı olarak yasal ya da yasadışı yollardan ayak basıyor.

Abone ol

Yasalardaki boşluklardan dolayı bu kişileri sınırdışı etmek konusunda İngiltere çok zorlanıyor. Yıllarca devam eden davalarda ilticacılar kendi ülkelerine dönmeleri durumunda hayatlarının riske gireceğini ortaya atarak hayatlarını İngiltere’de sürdürmenin kapısını aralıyor.

İşte bu durum son yıllarda İngilizler’in sabrını taşırmış durumda. Öyle ki İngiliz hükümeti, ilticacılara ülkelerine geri dönmeleri için her geçen yıl daha geniş imkanlar tanıyor, birbirinden cazip teklifler sunuyor. Ancak “İngiltere’yi gönüllü terk etme” adını taşıyan yardım paketinin toplam tutarı dönüş sonrası yardımlarıyla birlikte 10-12 bin YTL’yi bulmasına rağmen Türkler bu teklife fazla ilgi göstermiyor.

Sadece 231 Türk döndü

İlticacıların ülkelerine dönüşü ile ilgilenen IOM adlı kurumun verilerine göre 1999 yılında başlayan teşvik kapsamında 130 ülke vatandaşı 26 bin kişi evine döndü. 9 yıl içinde Türkiye’ye kesin dönüş yapan Türklerin sayısı ise sadece 231. Geri dönüş paketi her yıl daha cazip bir duruma gelmesine rağmen Türkler ilgi göstermiyor. Ne yerel gazetelere verilen tam sayfa ilanlar, televizyon spotları ve mülteci mahallelerinde ve kahvelerde dağıtılan onbinlerce broşür ne nakit para ödülü ne de Türkiye’de iş kurma ve eğitim desteği mülteci Türkler’i İngiltere’den ayırabiliyor .

Yılda 1 milyar $ bütçe

1999 yılından bu yana İngiliz hükümeti ve AB ülkeleri mültecilerden kurtulmak için olağanüstü büyük paralar harcıyor. IOM’ın yıllık bütçesi 1 milyar dolar. İngiliz hükümeti sosyal hizmetleri kilitlemekle suçladığı ilticacılardan kurtulmak için bu bütçeyi ikiye katlamaya hazır. Fransa, Calais Gümrük Kapısı’nda yığınak yapan ilticacılara ülkelerine dönmeleri için kişi başına 2 bin euro ödüyor. Ama Türkler burada da geri dönüş yapmak istemeyenlerin başını çekiyor.

İşte birbirinden cazip teklifler!

ANA SERMAYE: Türkiye’de iş kurabilmeleri için havaalanında teslim edilecek 5 bin dolar nakit para.

1 YIL YARDIM: Türkiye’ye ulaştıktan sonra 1 yıl süreyle yapılan yardımlarla bu rakam 10 bin dolara kadar çıkıyor.

BUSINESS CLASS BİLET: Türkiye’ye yüksek moralle dönebilmeleri için British Airways uçaklarında ’business class’ seyahat bileti. Gerekirse fazla bagaj ücreti...

DİL KURSU: Yabancı dil kursu masraflarının karşılanması.

MESLEKİ EĞİTİM: Meslek eğitimi kursu ücretlerinin karşılanması.

ÇOCUK VE SAĞLIK YARDIMI: Çocuklu ailelerin okul ücretleri ve üniforma gibi okul masrafları ile sağlık giderleri.

KADINLARA NAKIŞ KURSU: Kadınlara çeşitli iş ve nakış kursları, erkeklere 1 yıl süreyle mesleki eğitim iş bulma ve iş kurma konusunda maddi yardım.

HUKUKİ DANIŞMANLIK: İş kurmada hukuki danışmanlık, eski işini tekrar başlatmak veya yeni iş yeri açma konusunda sınırsız imkan.

DipNOT

Her yıl yüz binlerce göçmen alan İngiltere’de yaklaşık 400 bin Türk yaşıyor.