Türkler jilet gibi pantolon giyip, top oynuyorlardı hem de bundan tam bin yıl önce. Bu açıklama İtalyanları bile deli eder.
Abone ol TÜRK Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalan, bin yıl önce Türkler'in malaya benzer, ısıtılan demirle elbiselerini ütülediklerini söyledi.TDK ve Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) işbirliğiyle Kaşgarlı Mahmud’un doğumunun bininci yılı nedeniyle ‘Gençliğin gözüyle Kaşgarlı Mahmut ve Divanı Lügatit Türk Öğrenci Kurultayı düzenlendi. Kurultayda konuşan TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, 1008’de doğan Kaşgarlı Mahmud’un doğumunun bininci yılı nedeniyle ‘Bin Yıl Önce Bin Yıl Sonra Kaşgarlı Mahmud ve Divanı Lügatit Türk’ adlı kitabı kaleme aldığını söyledi.
Kitabın İngilizce, Fransızca, Çince ve Rusça’ya çevirilerinin yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Akalın, şunları söyledi:
“UNESCO 2008 yılını Kaşgarlı Mahmud ile ilgili etkinlikler yılı olarak belirledi. Türkçe’nin ilk sözcüğünü yazan, ilk dil bilgisi kitabını ortaya koyan, içerdiği bilgi bakımından ilk Türk ansiklopedisini yazan Kaşgarlı Mahmud’u anmak için TDK olarak pekçok etkinlik düzenledik.”
‘TEPÜK OYNAYIP, ÜTÜ YAPIYORLARDI’
Hukuk düzeninden, devlet yönetimine kadar çok sayıda konuda bilgi veren, ilk Türk ansiklopedisi sayılan Kaşgarlı Mahmud’un yazdığı Divanı Lügatit Türk’te yer alan bilgilere göre, Türkler'in bin yıl önceki yaşayışları ve kültürleri ile ilgili gizli kalmış bilgiye ulaşılabileceğini belirten Prof. Dr. Akalın, şunları söyledi:
“Bin yıl önce Türkler, üzerine keçi kılı veya benzeri yumuşak bir şeyle sarılarak oluşturulan yuvarlak nesneye erkek çocukları ayaklarıyla vurarak bir oyun oynuyordu. Bu ‘tepük’ oyunu, futbolun eski bir biçimi sayılıyor. İlgi çekici verilerden biri de uygar bir toplum olan Türkler, bin yıl önce giysilerini ütülüyor ve ütülü giysilerle dolaşıyorlardı. Bugünkü Türkçe’deki ‘ütü’, o dönemde ‘ütüğ’ olarak adlandırılıyordu.” Prof. Dr. Akalın, Kaşgarlı Mahmud’u herkese ulaştırmak ve tanıtmak amacıyla internet ortamında hazırladıkları sayfanın açılışını da yaptı.