BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

Türkler Obama'nın karizmayı çizdi!

ABD Başkanı Barack Obama, Avrupa ve Asya'da, ABD'dekinden daha fazla destek görüyor.

Abone ol

Türkiye'de halkın yüzde 65'inin, Ürdün'de yüzde 64'ünün, Pakistan'da yüzde 60'ının, Mısır'da ise yüzde 59'unun ABD Başkanı'na güvenmediği ortaya çıktı. Obama, güvenirlilik konusunda Türkiye'de 10 puan birden kaybetti.

Merkezi Washington'da bulunan araştırma merkezi "Pew Research Center"ın kamuoyu yoklaması, Obama'nın Almanlar'ın yüzde 90'ını, Fransızlar'ın yüzde 87'si, İngilizler'in yüzde 84'ü, İspanyollar'ın yüzde 69'u tarafından sevildiğini gösterdi.

Merkez, ABD'de Obama'ya destek verenlerin oranının yüzde 65 olduğunu belirtti.

Avrupa ülkelerinin gerisinde kalsa da Japonya'da halkın yüzde 76'sının, Güney Kore'de yüzde 75'inin, Hindistan'da yüzde 73'ünün ve ABD Başkanı'nın çocukluğunun bir bölümünün geçtiği Endonezya'da yüzde 67'sinin Obama'ya güven duyduğunu açıkladı.

22 ülkede yapılan kamuoyu yoklaması, Obama'nın Nijerya'da halktan yüzde 84, babasının doğduğu Kenya'da yüzde 95 destek gördüğü ortaya koydu.

Obama'ya halkın desteğinin Çin'de yüzde 52, Rusya'da yüzde 41'de kaldığını belirten merkez, Türkiye'de halkın yüzde 65'inin, Ürdün'de yüzde 64'ünün, Pakistan'da yüzde 60'ının, Mısır'da ise yüzde 59'unun ABD Başkanı'na güvenmediğini açıkladı.

Merkezin uzmanları Müslüman ülkelerde Obama'ya güvenin 2009'dan bu yana azaldığını belirterek, ABD Başkanı'nın Türkiye'de 10, Mısır'da 9, Ürdün'de ve Pakistan'da 5, Endonezya'da 4 puan kaybettiğine dikkati çekti.

ABD'nin Arizona eyaletinde kabul edilen yeni göç yasası nedeniyle Meksika'da Obama'yı sevenlerin oranının yüzde 47'den yüzde 36'ya düştüğü de belirtildi.

Kamuoyu yoklamasında ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in Rus halkının yüzde 74'ünün, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in halkının yüzde 72'sinin, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de Fransızlar'ın yüzde 47'sinin güvenini kazandığı ortaya çıktı.

Merkel'in Fransızlar'ın yüzde 81'inden, Sarkozy'nin Libyalılar'ın ve Polonyalılar'ın yüzde 53'ünden ve Almanlar'ın yüzde 52'sinden destek gördüğünü belirten merkez, Medvedev'in Rusya'dan sonra en çok Almanlar'ın sevgisini kazandığını açıkladı.

Merkel ve Sarkozy'ye güvenin Türkiye'de azaldığını belirten merkeze göre, Türkiye'de halkın yüzde 6'sı Merkel'e, yüzde 3'ü Sarkozy'ye güveniyor. 7 Nisan-8 Mayıs tarihleri arasında yapılan yoklamaya 24 bini aşkın kişi katıldı.