BIST 9.660
DOLAR 34,57
EURO 36,37
ALTIN 2.912,07
HABER /  GÜNCEL

Türkler internetten alışverişi sevdi

6 ayda internetten 14 milyar lira harcandı

Abone ol

Türkiye’de internet kullanımının artmasına ve online alışveriş kültürünün yaygınlaşmasına paralel gelişen e-ticaret hacmi, bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40 büyüyerek 14 milyar liraya ulaştı.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, e-ticaret hacminin geçen yıl, 2010 yılına göre yüzde 57 büyüyerek 22,1 milyar liraya çıktığını hatırlattı.

Orhun, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre adet bazında işlem sayısında Haziran sonu itibarıyla geçen yıl sonuna oranla yüzde 26’lık bir büyüme tespit ettiklerini belirtti.

Ciro olarak da ilk 6 ayda yüzde 42,2’lik bir büyümeden söz edilebileceğini dile getiren Orhun, ”Bu büyümeyi zaten ocak ayında tahmin etmiştik. E-ticaretin en çok kullanıldığı ay olan aralık ayından sonra ocak ayında, aralık ayı hacminin bile ötesinde yüzde 26’lık bir büyümeye ulaşmıştık” dedi.

Satın alınan ürün olarak değerlendirildiğinde giyim ve elektronik eşyanın e-ticaret sektörünün iki amiral gemisi olduğunu kaydeden Orhun, iki ürün grubu arasında zaman zaman yer değiştirmeler yaşanabildiğini söyledi. Giyim grubunun birkaç yıl öncesine kadar daha alt sıralarda yer aldığını belirten Orhun, bugün ise giyim ürünlerinin çok önemli bir konuma geldiğini ifade etti.Orhun, ev dekorasyonu, hırdavat gibi ürünlerin e-ticaretteki paylarının da hızla arttığını dile getirdi.

YÜZDE 50 BÜYÜME BEKLENTİSİ

Avro Bölgesi’ndeki krizin sektörü etkileyip etkilemediğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Orhun, ”Bunun pozitif yansımalarından bahsetmeliyim. Bu kadar hızlı büyüyen ve güven veren sektörümüzün ışığı bu gibi ortamlarda daha da göze çarpmaktadır” dedi.

Son kullanıcı açısından bakıldığında ekonomik kriz ortamlarının kişileri, alışverişlerini daha da bilinçli yapmaya yönelttiğini belirten Orhun, bu gibi ortamlarda sektöre yeni katılan birçok kişi olduğunu gözlemlediklerini ifade etti.

Bu durumun sektörün daha da hızlı büyümesini sağladığını kaydeden Orhun, ”Çünkü internetten alışveriş, kişileri avantajlar dünyasına götürüyor” diye konuştu.

Türkiye’nin e-ticarette dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olduğunun hatırlatılarak, sektörün yıl sonu büyüme tahmini sorulan Orhun, ”Mevcut büyüme oranlarına baktığımızda yıl sonunda yüzde 50 civarında bir büyüme beklemekteyiz. Burada büyüme hem sektördeki mevcut oyunculardan hem de sektöre yeni katılan ve katılacak oyunculardan gelecektir” ifadesini kullandı.

HUKUKEN ADININ KONMASI ÖNEMLİ

E-ticaretin hukuku altyapısı konusundaki görüşlerini de paylaşan Orhun, hukuki düzenlemelerde elektronik ticaretin adının konulmuş olmasının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Hukuksal alan ile ilgili daha hızlı adımlar atılmasını beklediklerini kaydeden Orhun, ”Bu sayede kayıt dışı ekonomi için çok önemli işlevi olan sektörümüzün daha da hızlı yol almasını görebileceğiz” dedi.

Özellikle ürün iadesi konusunda zorluklar yaşadıklarını belirten Orhun, sektörün önemli bir temsilcisi konumundaki bir dernek olarak hukuki düzenlemeler yapılırken kendilerine daha büyük bir rol verilmesi gerektiğini dile getirdi.

E-ticaret konusunda gelişmiş ülkelerin karşısında Türkiye’nin konumunu da değerlendiren Orhun, ”ABD’de e-ticaret artık belli bir hacme oturmuş durumda ve yıllık büyüme birkaç senedir yüzde 15-20 arasında değişiyor. Burada artık elektronik ticaret yaygınlaşmış durumda ve yeni iş modelleri ile büyüme daha ön planda. Türkiye’de e-ticaret, genç nüfus ve gençlerin e-ticarete yatkınlığı nedeniyle Avrupa ve Amerika’dan daha hızlı bir büyüme sürecindedir” diye konuştu.