Türkiye’de erişkin nüfusun yüzde 44’ünün göbekli olduğunu ortaya çıkardı.
Abone olMetabolik Sendrom Derneğince gerçekleştirilen bir araştırma, Türkiye’de erişkin nüfusun yüzde 44’ünün göbekli olduğunu ortaya çıkardı.
’’Novartis Sağlık Vagonu Projesi’’ kapsamında dernek tarafından aralarında İstanbul, Ankara, Amasya, Erzurum, Malatya ve Isparta’nın da bulunduğu 14 ilde 579’u kadın olmak üzere 20 yaş üstü 875 kişiyle ’’Kardiyometre’’ adlı araştırma gerçekleştirildi.
Hilton Otel’de düzenlenen basın toplantısında araştırma sonuçları hakkında bilgi veren Metabolik Sendrom Derneği Başkanı Prof. Dr. Aytekin Oğuz, kentsel nüfusa yönelik bu çalışmayla, kalp ve damar hastalıkları ile metabolik sendrom risk faktörlerinin incelendiğini söyledi.
Yaklaşık 2 yıl süren araştırmada, boy ortalaması erkeklerde 1,70, kadınlarda 1,58 santimetre olarak belirlenirken, erkeklerin yüzde 51’inin, kadınların da yüzde 54’ünün bel çevresi kalın çıktı.
Ayrıca, bekarlara göre evlilerin, okur-yazar olmayan ve sadece okur-yazar olanların da diğerlerine göre daha göbekli olduğu tespit edildi.
Araştırma sonucuna göre, katılımcıların yüzde 40’a yakını obez grupta yer aldı. Erkeklerin yüzde 28’i, kadınların da yüzde 45’i obez çıktı.
-SİGARA VE ALKOL KULLANIMI-
Sigara ve alkol kullanımının da araştırıldığı çalışmaya göre, kadınların yüzde 37’si, sigara içmediği halde pasif içiciliğe maruz kalıyor. Erkeklerde ise bu oran yüzde 18,7 olarak belirlendi.
Sigarayı en fazla kullanan gruplar arasında ilk sırayı, yüzde 43 ile işsizler, yüzde 42 ile de vasıfsız işçiler ve esnaf aldı.
Entellektüel grupta sigara içimi yüzde 20’lere düşerken, ev kadınları arasında içimin yüzde 21’lere çıktığı gözlendi.
Araştırmaya göre, yüzde 43,2 ile en fazla bekarlar sigara kullanırken, evli olanların da yüzde 20’ye yakının sigarayı bıraktığı tespit edildi.
Çalışmada, erişkin nüfusun yüzde 76’sının hiç alkol kullanmadığı, kullananların da sadece yüzde 7,3’ünün düzenli içici olduğu ortaya çıktı.
Erkeklerin yüzde 10’u, kadınların da yüzde 6’sının düzenli alkol aldığı belirlendi. Bu grupta da en çok bekarların alkol tükettiği görüldü.
Araştırma, ülke nüfusunun yarısının, günün en az 3 saatini bilgisayar ya da televizyon başında geçirdiğini, kadınların yüzde 38’inin en az ayda bir kez güne gittiğini, erkeklerin de yüzde 29’unun haftada 2 veya daha fazla kahvehaneye gitme alışkanlığı bulunduğunu ortaya döktü.
-FARKINDA OLUNMAYAN HASTALIKLAR-
Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 10,5’inde troit fonksiyon bozukluğu, yüzde 35’inde metabolik sendrom, ciddi bir şeker ve hipertansiyon kontrolsüzlüğü, yüzde 45’inde kan yağları bozukluğu, 20-44 yaş grubunda da her 5 kişiden birinde hipertansiyon tespit edildi.
Bel çevresi kalınlığı ve obeziteyle, bu hastalıklar arasındaki ilişkinin de araştırıldığı çalışmada, bel çevresi kalın olanlarda hipertansiyon görülme oranı 2 kat daha fazla oldu. Obez kişilerde ise hipertansiyon olma olasılığı 3 kata yakın çıktı.
Araştırma, katılımcıların yüzde 18’inin göbekli, yüzde 15’inin diyabetli, yüzde 57’sinin de kolesterolü olduğunu bilmediğini ortaya koydu.
Araştırma sonuçlarını yorumlayan Prof. Dr. Aytekin Oğuz, bel çevresinin kalınlaşmasının hiç de masum olmadığını belirterek, şunları söyledi:
’’Bel çevresi aynı zamanda göbeklilik oranını da gösterir. Her obez genellikle göbekli kabul edilir. Fakat kişi bazen ’benim kilom normal’ diyebilir. Ancak kişi kilolu olmasa bile bel çevresi kalınsa riskli. O yüzden bel çevresine dikkat etmeli. Bel çevresi erkeklerde 94, kadınlarda ise 80 santimetreyi geçmemeli. Tek başına bel çevresi çok önemli. Bel çevresi kalın olanlarda hipertansiyon, kolesterol ve diyabet görülme oranı daha fazla.’’