BIST 9.673
DOLAR 35,18
EURO 36,61
ALTIN 2.959,44
HABER /  GÜNCEL

Türkler Budin Kalesi’ni 328 yıl sonra yeniden fethetti

1541-1686 yılları arasında tam 145 yıl Osmanlı İmparatorluğu’nun en kuzeydeki vilayeti olarak tarihte yerini alan ecdat yadigarı Budin kales...

Abone ol

1541-1686 yılları arasında tam 145 yıl Osmanlı İmparatorluğu’nun en kuzeydeki vilayeti olarak tarihte yerini alan ecdat yadigarı Budin kalesi tam 328 yıl aradan sonra Türkler tarafından yeniden fethedildi.
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Budin kalesinde düzenlenen 28. Uluslararası Budin El Sanatları Festivali’nin bu yıl ki onur konuğu Türkiye oldu.
20 ülkeden katılımla 7 gün boyunca dünya genelinde unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının uygulanarak tanıtılacağı ve satın alınabileceği festivale Türkiye’den 17 el sanatçısı katılırken, festivalin açılışını Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı ve Macaristan Kültür Bakanlığı Devlet Sekreteri Laszlo Simon birlikte yaptılar.
Türk stantlarında kitap yapımı, ipek halı dokuması, çarık, ebru, kolye yapımı gibi el sanatları gösterilirken, bazı Türk stantlarında lokum ikramı yapıldı. Festivali gezen yabancı ve Macar turistler Türk stantlarına büyük ilgi gösterdi.
Festivali açılışını yapan Büyükelçi Şakir Fakılı yaptığı konuşmasında, Macaristan’ın en prestijli el sanatları festivalinin eşsiz güzellikteki Budin kalesinde düzenlendiğini, Türkiye’nin bu festivalin onur konuğu olmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Büyükelçi Fakılı, ‘‘Macaristan ile Türkler arasında eşsiz tarihi bağlar mevcut. Rekabetten dostluğa giden uzun bir geçmişimiz var. Bu güzel organizasyona katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum’’ diye konuşurken sözlerini Macarca olarak ‘‘Köszönöm szepen (teşekkür ederim) Viszonlatasra (görüşmek üzere)’’ diye tamamlaması büyük alkış almasına neden oldu.
Laszlo Simon açılış konuşmasında, ‘‘Türkler 328 yıl aradan sonra Budin kalesini yeniden feth etti, bu sefer kılıçla değil, el sanatlarıyla’’ demesi büyük bir alkış alırken gülüşmeler yaşandı.
Mimar Sinan Üniversitesi öğretim görevlisi 79 yaşındaki İslam Seçer, 1952’den bu yana 60 senedir Osmanlı Nakkaşhanesi yani el kitabı yapımı mesleğini yaptığını, ecdat yadigarı Budin kalesinde olmaktan ötürü çok mutlu olduğunu dile getirdi. Seçer, ‘‘Budin kalesi de bizim tarihi eserimiz. Macarlarda bizim ecdadımız. İki millet bir birlerine çok büyük iyilikler yapmış. Osmanlı’da el yapımı kitap ortaya çıkarmak için 40 kişinin aynı anda çalışarak ortaya bir eser çıkartıyor. Macarların bize ilgisi çok yoğun. Macarlar bizi biz de Macarları çok seviyoruz. Onları kendimizden sayıyoruz’’ diye konuştu.
Festivalde el yapımı çarık yapımı gösteren el sanatçısı Gaziantepli Mehmet Orhan Çakıroğlu, ecdat yadigarı Budin kalesinde uluslararası el sanatları festivaline katıldıklarını, yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını, Türkiye’nin onur konuğu olduğu için Türkiye’ye karşı büyük bir ilgi olduğunu söyledi. Çakıroğlu, ‘‘Bizim imalatımız 4 kuşak atadan beri devam etmektedir. Birçok filmin ayakkabılarının imalatını yaptık. Hary Potter, Truva, Kral Henry ve en sonra 300 Spartalı filminin ayakkabılarını yaptık. Hollywood yapımlarına ayakkabı yaptığımız duyan Macar halkı bayağı bir ilgi gösteriyor. Sabahtan beri ayakta durmaktan ayaklarım şişti’’ ifadesinde bulundu.
Festivalin açılışını yapan Macaristan Kültür Bakanlığı Devlet Sekreteri Laszlo Simon ise, açılış konuşmasında söylediklerinin büyük beğeni kazanmasına mutlu olduğunu, Osmanlı’nın 145 yıl boyunca Budin’in egemenliğini elinde tuttuğunu, artık iki akraba ve kardeş ülkenin kültürel bakımdan birlikte hareket ettiğini söyledi. Simon, Avrupa’nın en büyük el sanatları festivalinde Türkiye’nin onur konuğu olmasını çok istediklerini ve bu isteklerinin gerçekleştiğini, Macar halkının Türk stantlarına büyük ilgi göstermesine sevindiklerini, bundan böyle de Türkiye ile birlikte kültürel faaliyetlerde bulunmak için projelere imza atacaklarını dile getirdi.
Macaristan Yunus Emre Kültür Enstitüsü Müdürü Yakup Gül, Türkiye’den 17 tane el sanatları ustası sanatlarını bu festivalde icra ettiğini, Yunus Emre Kültür Merkezi olarak nakkaşhane projesiyle bu programa katkıda bulunduklarını, Türkiye’den getirdikleri 6 ustanın Osmanlı döneminde bir kitabın hazırlanışını canlı performansla gösterdiklerini, Macarların çok yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını, özellikle canlı performanslarını hazını yaşadıklarını söyledi.
()İHA)