TÜİK tarafından yapılan sektörel güven endeksi çalışmasında, vatandaşların, hizmet, perakende ticaret ve inşaat alanlarına yönelik güvenlerinin düştüğü belirlendi.
Abone olTUİK'in yaptığı çalışmayla Türklerin bu sektörlere güvenmediği ortaya çıktı.
Çalışmada, bir önceki aya oranla 103,5 olan hizmet sektörü güven endeksi 99,6 değerine, 103 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi 98,2’ye ve 78,3 olan inşaat sektörü güven endeksi de 77,1 değerine düştü. TÜİK verilerini değerlendiren İzmir Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayla Oğuş Binatlı, perakende ve hizmet sektörü güven endeksindeki düşüşlerin çarpıcı olduğuna dikkat çekerek, “Bu durum, Türkiye’nin Mayıs ayından beri içinde bulunduğu ekonomik ve politik çalkantının bir sonucu olarak değerlendirilebilir” dedi.
“TÜRKİYE’DE RİSK YÖNETİMİ YAPILMIYOR”
ABD Merkez Bankası’nın 2014 yılının ortalarına doğru piyasaya dolar sürmeyi tamamen bırakacağının açıklandığını belirten Prof. Dr. Binatlı, şunları söyledi: “Yüksek dış borçlu bir özel sektör için bu riskin devam ettiği anlamına gelmektedir çünkü Türkiye’de risk yönetimi hâla yapılmamaktadır. Şirketler hâla risk yönetimi için ödenen primleri kayıp olarak görmeye devam etmektedir. Borsa İstanbul şirketlerinin üçte biri ilk dokuz aylık dönemde zarar açıkladı. Geçen seneye göre zarar eden şirket sayısında yüzde 45’lik bir artış var.”
“PERAKENDE ŞİRKETLERİNİN KÂR ORANLARI KÖTÜLEŞTİ”
Perakende sektörünün güven endeksindeki yüzde 5’e yakın düşüş, diğer perakende şirketlerinin de kar oranlarında kötüleşme olduğunu gösterdiğini belirten Binatlı, konuşmasını şöyle tamamladı: "Türkiye ekonomisi 2. çeyrekte beklenenden fazla büyümüştü ancak 2013 yılı büyüme rakamının zayıf kalacağı iyice netleşti. Seçim dönemine giriyor olmamıza rağmen ekonomik durgunluk beklentisi kırılmıyor. Sektörel güven endeksleri de kamuoyundaki bu beklentiyi yansıtıyor.”