MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Türkiye’de sayıları yaklaşık 600 bini bulan otistik çocuklarla ilgili Meclis Araştırması verdi.
Abone olNESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA
20 MHP’li vekilin imzasını taşıyan araştırma önergesinin gerekçesinde Otizmin sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğu, beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlık olduğunu belirten Türkkan, Ülkemizde otistik çocukların Devlet tarafından tanımı bile henüz tam anlamı ile yapılamamıştır ifadesini kullandı.
OTİSTİK ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İÇİN DEVLET DESTEĞİ YOK
Araştırma Önergesi’nin gerekçesinde Türkiye'de Otistik çocuklarda geçmiş yıllardaki oran 10 bin’de 1’ler ile ifade edilirken, bugün bu rakamın 80’de 1 olduğunu söyleyen Türkkan, bu çocukların hayata tutunması için erken yaşlarda eğitilmesi gerektiğini, ancak eğitimleri için Devlet'in desteğinin bulunmadığına vurgu yaptı. Türkkan, bu eğitimin çok pahalı olması nedeni ile de ailelerin çaresiz kaldığını gerekçede belirtti.
AİLELER ÇOCUKLARINI ÖZEL EĞİTİM KURUMLARINA GÖNDERMEK ZORUNDA BIRAKILIYOR
Birçok otistik çocuk sahibi ailenin, çocuğunu özel eğitim kurumlarına göndermek zorunda kaldığını bunun da maliyeti çok artırdığını ifade eden MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan “Örgün eğitim çağında olan, 100 binlerle ifade edilen yaygın gelişimsel bozukluk tanısı almış olan çocukların gerek yaygın, gerek örgün eğitim sistemi içerisinde aldıkları eğitim; sosyal, kültürel, fiziki şartlar çerçevesinde yeterli düzeye ulaşamamıştır.” dedi.
OTİSTİK ÇOCUKLAR EĞİTİM MERKEZLERİ ÇOCUKLARIN İHTİYACINI KARŞILAYAMIYOR
Türkkan’ın araştırma önergesinde dikkat çektiği noktalardan biri de OÇEM’lerin bu çocukların ihtiyacını karşılayamadığı. MHP’li vekil, buna da “Ağır bir engel türü olmasına rağmen engel grupları içerisinde yer alan yaygın gelişimsel bozukluk ve otizm tanısı almış çocuklar özel eğitimden faydalandıklarında normalize olma ihtimali en yüksek olan gruptur. Fakat Otistik Çocuklar Eğitim Merkezleri (OÇEM) bu çocukların ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. Hem “OÇEM”lerin yetersiz sayı ve dağılımı, hem de yeterli uzman kadro bulunmaması sebebiyle bu engel türünden etkilenmiş bireylerin ihtiyaçları karşılanamamaktadır. “ ifadelerini kullanarak dikkat çekti.
MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, bu nedenlerle ülkemizde otistik çocukların tanımının net olarak yapılması, otizm ve nedenleri, ayrıca otistik çocukları olan ailelerin yaşadığı sorunların ve çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.