Başbakanın tam da Tekel işçilerini yeniçeriye benzettiği saatlerde Türk-İş'ten kritik karar açıklandı. Türkiye duracak.
Abone olTEKEL işçilerinin durumuyla ilgili uzlaşı sağlanamaması üzerine, konfederasyon başkanları 4 Şubat'ta genel grev kararı aldı.
Tek-Gıda İş Başkanı Mustafa Türker, şeker hastalığı vb. hastalığı olanlar dışındaki işçilerin 1 gün açlık grevine başladığını duyurdu. Türker ayrıca 200 kişilik bir grubun da sürekli açlık grevine başladığını söyledi.
Başkan Türker saat 15.00'te kameraların karşısına geçti.
Türker, konuşmasında hükümeti eleştirerek, "Bize kıdem tazminatını sadaka diye sundular" dedi.
Türker ayrıca sendika başkanları olarak 5 Şubat Cuma günü bir araya geleceklerini açıkladı ve "Başımıza birşey gelirse sorumlusu hükümettir" diye konuştu.
Türker'in açıklamasını dinleyen TEKEL işçilerinin "Yalancı AKP " diye slogan attıkları duyuldu.
4 ŞUBAT'TA GENEL GREV VAR
Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK yöneticileri, Türk-İş Genel Merkezi'nde bir araya gelerek, daha önce aldıkları eylem kararını gözden geçirdi.
TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu, "Daha önce 3 Şubat Çarşamba günü üretimden gelen gücü kullanacağımızı ilan etmiştik. Bunu 4 Şubat Perşembe yapmak üzere karar aldık. Sabah saat 08.00'den, 17.00'ye kadar her teşkilat üretimden gelen güce katkı sağlamaya çalışacak" dedi.
Hükümetle yapılan müzakerelerin anlaşmazlıkla sonuçlandığını bir kez daha yineleyen Kumlu, "Müzakereler neticesinde 4/C statüsüsünün belli bir noktaya gelmesini önemsiyoruz. Ancak TEKEL işçileri ile yaptığımız dayanışmada şunu söyledik: Burası kapatılıyor. SEKA örneğinin TEKEL için de yapılması gerektiğini söyledik. Bu arkadaşlarımızın da başka kamu ve kurum ve kuruluşlarına geçirilmesini istedik. Hükümeti ikna edemedik, 4/C'nin dışına çıkaramadık. İşçilerin yeniden nasıl istihdam edileceği konusu... Talebimiz ile hükümetimiz arasındaki farklılık bu" diye konuştu.
5 ŞUBAT'TA DURUMA BAKILACAK
Kumlu, bu eylemin ardından 5 Şubat Cuma günü saat 14.00'de KESK Genel Merkezi'nde tekrar bir araya gelerek daha sonra yapılacakları planlayacaklarını da kaydetti.
Mustafa Kumlu, "Masa başında bu işin bitirilmesi için diyalogtan yana olduğumuzu da her zaman söylüyoruz" ifadelerini kullandı.
ŞALTERLER İNECEK Mİ?
Bir gazetecinin, 4 Şubattaki bir günlük iş bırakma eyleminin ardından nasıl bir yol izleneceği şeklindeki sorusuna Kumlu, "4 Şubat'ta üretimden gelen gücün kullanılmasından sonra oturup ne yapacağımızı konfederasyonlarla değerlendireceğiz. Konfederasyon başkanı arkadaşlarımızın altını çizdiği husus; biz her zaman masa başında bu işin bitirilmesi için diyalogdan yana olduğumuzu her fırsatta söylüyoruz" yanıtını verdi.
Kumlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işçi ve memur konfederasyonlarının birleşmesi yönündeki çağrısının hatırlatılması üzerine de bu öneriyi televizyondan duyduğunu, Memur-Sen konfederasyonunun yaptığı bir toplantıda Başbakan Erdoğan'ın bu çağrıyı yaptığını anımsattı.
Kumlu, bunu kendi aralarında değerlendirmediklerini ifade etti.
Bir başka gazetecinin, 4 Şubat'taki bir günlük iş bırakma eylemine katılımın ne boyutta olacağı, gerçekten şalterlerin inip inmeyeceği sorusuna Kumlu, "En etkili şekilde uygulamaya çalışacağız" yanıtını verdi.
"Başbakan Erdoğan'ın Türk-İş önündeki eyleme 1 aylık süre tanıdığı aksi takdirde müdahale edileceğini söylediği" hatırlatılan Kumlu, "O bizim işimiz değil. O hükümetin yapacağı bir şey. O konuda müdahaleyi yapacak ben olsam, 'şu şöyle olacak' diye sizinle paylaşırım. Müdahaleyi edecek veya etmeyecek hükümet. Onun kararını hükümet verecek" diye konuştu.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, dün yaptığı açıklamada, TEKEL işçilerinin sorunlarına ilişkin ilgili bakanlarla yaptıkları görüşmede, "Uzlaşma temin edemediklerini" bildirmişti