BIST 9.420
DOLAR 34,41
EURO 36,28
ALTIN 2.840,19
HABER /  GÜNCEL

Türkiyeyi bitiren analiz!

Dünyanın en önemli yatırımcı kuruluşlarının üye olduğu kurum bir Türkiye analizi yayınladı. Bu analiz yatırımcıları tedirgin eder!

Abone ol

Araştırma kuruluşu Eurasia Group, siyasi risk listesinde 10’uncu sırada gösterdiği Türkiye ile ilgili analizinde, “Türkiye’deki gelişmeler çok kaygı verici” ifadelerini kullandı. Analizde, “Siyasi riskler Türkiye’yi her taraftan vuruyor. Yıl sonuna doğru da önümüzdeki yıl yapılacak olan seçimlere yönelik kavga alevlenecek” denildi

TÜRKİYE RİSK SIRALAMASINDA 10'UNCU!

Dünyada siyasi riskleri belirleme konusunda faaliyet gösteren en önemli araştırma kuruluşu Eurasia Group, siyasi risk listesinde 10’uncu sırada gösterdiği Türkiye’ye özel bir bölüm ayırdı. 65 ülkedeki 480 uzmanıyla faaliyet gösteren New York merkezli araştırma kuruluşu, yaşanan gerilime vurgu yaparak Türkiye’deki gelişmelerin çok kaygı verici olduğunu belirtti.

İşte Türkiye analizinin satırbaşları: 

BU ANALİZ TÜRKİYE'NİN YATIRIMINI KESER

Eurasia Group’un risk analizleri dünyadaki en önemli yatırım kuruluşlarının masalarına gidiyor. Bu nedenle yatırımcıların en çok değer verdiği araştırmaların başında geliyor.

Dünyanın en önemli 300 yatırım kuruluşu Eurasia Group’un müşterisi. ABN-Amro, AIG, Citigroup, Commerzbank AG, Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank, Standard & Poor’s gibi kuruluşlar bu analizi kullanıyor.

KAVGA KONTROL EDİLEMEZ HAL ALDI

Türkiye’de yaşanan gelişmeler çok kaygı verici bu yüzden Türkiye riskli ülkeler arasında yer almayı hak ediyor. İçerde, ekonomik gerileme nedeniyle giderek desteğini yitiren AKP’nin yargı, iş adamları ve ordu ile bağlantılı kavgaları giderek daha kontrol edilemez hal alıyor.

AKP’YE İSLAMCI BASKI YÜKSELİYOR

Kürt açılımı başarısızlığa uğradı. Bu durum sadece Kürtlerin desteğinin kaybedilmesine değil, sosyal istikrarsızlığın bu şekilde devam etmesi durumunda, ki devam edecek gibi görünüyor, Türklerin birçoğunun da partiye desteğinin kaybedilmesine sebep olacak. Bunun yanısıra AKP içinden de partinin İslamcı tabanı daha çok kollayan politikalara yönelmesi konusunda siyasi bir baskı yükseliyor.

İSLAMCILARLA LAİKLER ARASINDAKİ ÇATIŞMA RİSKİ

Türkiye’nin uluslararası alandaki oryantasyonu Avrupa’dan uzaklaşarak İran ve Suriye’ye yakınlaşıyor. Bu durum da İslamcılar ile laikler arasındaki iç kavgaları körüklüyor. Türkiye’nin AB üyelik durumu 2010 yılında değişmese de çatışma riski Kıbrıs meselesi nedeniyle çok daha yüksek.

ERKEN SEÇİME DAİR KAVGA ALEVLENECEK

Erdoğan’ın en önemli diplomatik başarısı Ermenistan konusunda. Bu tarihi olarak önemli olabilir ama IMF ile ilişkiler göz önünde bulundurulduğunda pek bir etkisinin olmayacağı açık. Ayrıca Irak şimdi daha iyi durumda olsa da Kuzey Irak konusunda kaygılar halen sürüyor. Kısacası, siyasal riskler Türkiye’yi her taraftan vuruyor. Yılın sonuna doğru da önümüzdeki yıl yapılacak olan seçimlere yönelik kavga alevlenecek. Brezilya’da olacağı gibi 2011’de bir zıplama ihtimali de görülmüyor.

İŞTE SİYASİ RİSKTE İLK 10

1) ABD-Çin ilişkileri

2) İran

3) Avrupa ekonomisi

4) ABD finansal düzenlemeleri

5) Japonya

6) İklim değişikliği

7) Brezilya

8) Hindistan-Pakistan

9) Doğu Avrupa, seçimler ve işsizlik

10) Türkiye