BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Türkiyeye vizesiz Avrupa yolu

Türkler'in yıllardır hayalini kurduğu vizesiz Avrupa seyahati yoksa gerçek mi oluyor? İşte o çok ilginç kararın öyküsü;

Abone ol

Avrupa Komisyonu'nun 2 Eylül 2008 tarihinde Mehmet Soysal ile ilgili davada vizenin hak ihlali olduğu yönündeki yazılı görüşünü geri çekmesi, hukukilik tartışmasına yol açtı. Eğer Soysal halkı bulunursa vizesiz geçiş hayali gerçek olacak.

Komisyonun 1964'ten bu yana 7 davada vize uygulamasının hak ihlali olduğu yönündeki görüşünü bu davada geri çekilmiş olmasını eleştiren Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Gümrükçü, Türkiye'nin Avrupa ATAD'ın 19 Şubat'ta Lüksemburg'da görülecek davadaki kararını beklediğini bildirdi.

ATAD'ın alacağı kararın hukukun üstünlüğüne dayanması halinde Türkiye lehinde karar çıkacağını belirten Gümrükçü, "15 yıldır aleyhimize aldıkları tüm kararlar lehimize değişecek. Türkiye'nin AB üyeliğinin gerçekleşmesi kısa sürecek. Bu mahkeme kararı bir anahtardır." dedi.

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Gümrükçü, mevcut haklarda kötüleştirme yapılamayacağını hatırlatarak, "Komisyonun görüşünü geri çekmesi normal değil." ifadesini kullandı.

19 Şubat'taki ATAD kararının Türkiye'nin aleyhine olması halinde AB ile ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savunan Harun Gümrükçü, "AB sürecinde, diğer ülkelere kıyasla Türkiye'ye farklı muamele uygulamaya başladılar. Bu normal değil. Mahkeme kararının Türkiye lehine sonuçlanması halinde vize kalkmış olacak. Türkiye'ye yönelik kısıtlamalar ortadan kalkacak. Belki de Türkiye'ye daha önceki haksız uygulamalardan dolayı tazminat ödemek durumunda kalacaklar." diye konuştu.

ATAD kararının yakın takipçisi olacaklarını ve karar hangi yönde çıkarsa çıksın kamuoyunu bilgilendireceklerini anlatan Gümrükçü, şöyle devam etti: "Avrupa Komisyonu, Mehmet Soysal davasında görüşünü değiştirdi. Gaipten gelen hangi ses onları bu karar değişikliğine itti? Türkiye ve Türkler söz konusu olduğunda görevini yapması gereken komisyon yazılı kararını çekiyor. Bu tavır ATAD hakimlerini bile şaşırtmıştır. Bu nedenle kanun sözcüsü (raportör) hazirandaki duruşmayı 19 Şubat'a aldı. En ciddi kurumlar bile Türkiye söz konusu olunca hukukun üstünlüğünü savunamıyor, iki yüzlülük yapıyorlar. Gelişmeleri takip ediyoruz ve tavır koyacağız."

Gümrükçü, 19 Şubat'taki kararın saat 10.50 gibi internete düşeceğini, kendilerinin de 1 saat sonra alınan kararın ne getirip, ne götürdüğünü Türk kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti.