BIST 9.765
DOLAR 35,16
EURO 36,48
ALTIN 2.943,23
HABER /  EKONOMİ

Türkiye'ye petrol müjdesi

Enerji Bakanı Taner Yıldız, TPAO'nun bir Macar şirketiyle Sibirya'da petrol çıkacağını açıkladı.

Abone ol

Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Teklif onlardan geldi" dedi. Yıldız ayrıca Libya'nın Fizan bölgesinde de TPAO'nun petrol arayacağını ifade etti.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün Antalya'da bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette dikkat çekici açıklamalar yaptı.

Bugün Gazetesi'nden Zafer Özcan'ın haberine göre; Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Macar MOL'un ortaklık yapacağını ve Sibirya'da petrol çıkaracağını açıklayan Yıldız, teklifin de Macarlar'dan geldiğini vurguladı. 1950'den bu yana 50 milyon varil petrol çıkarılan Baytugan'da, bu ortaklık sonrası üretim hedefi 2040'a kadar ilave 100 milyon varil. Ortaklık sonrası günlük kapasitenin 6 bin tondan 12 bin tona çıkması bekleniyor. 100 milyon varilin yarıya yakınını Türkiye çıkaracak.

ANLAŞMA MAYIS SONU

Sibirya'da Volga Ural bölgesinde buluna Baytugan üretim sahasına ilaveten Macarlar'ın üretim lisansının bulunduğu birkaç bölge için daha ortaklık söz konusu olacak. Anlaşmanın mayıs sonuna kadar imzalanması bekleniyor. Yıldız ayrıca, Libya'nın Fizan bölgesinde de TPAO'nun petrol arayacağını ifade etti.

RUSLAR'LA YENİ İŞBİRLİĞİ

Kuzey Irak boru hattının tamamlanmasını ve 70 milyon varil kapasitesinin olmasını istediklerini de belirten Yıldız, "Orada Gazprom Neft ile ortağız ve üçüncü ülkelerde Rusya ile daha çok ortaklık yapmak istiyoruz" dedi.

GAZDA BÜYÜK TASARRUF

Enerji piyasasına ilişkin güncel konuları da değerlendiren Yıldız, kışın havaların fazla soğuk olmamasının Türkiye'nin son 6 aylık gaz talebini 800 milyon metreküp azalttığını söyledi. Yıldız bunun gaz faturasını 500 milyon dolar azalttığını vurguladı. Yıldız, "Arz sıkıntısı olur diyenler yanıldı" dedi.

ELEKTRİK SIKINTISI OLMAZ

Kışın çok soğuk geçecek diyenlerden sonra yaz ayları kavurucu geçecek diyenler olduğunu da hatırlatan Yıldız, şunları söyledi: "Yazın kavurucu geçmesi yine enerji talebinin arması demek ama biz ona hazırız. Klimalar ve buzdolapları çok çalışsa da elektrik sıkıntısı olmaz. Hem gaz hem elektrik de şu an arz fazlamız var."

KAÇAK SULAMA UYARISI

Yıldız, bu yıl kaçak elektrik kullananlara müsamaha göstermeyeceklerini de ifade etti. Konutların elektrik arzında sorun oluşturmadığını belirten Yıldız, asıl problemin Nevşehir, Urfa, Mardin ve Diyarbakır'daki kaçak tarımsal sulamalar olduğunu vurguladı. Yıldız, abone olan çiftçinin bütün talebini karşılayacaklarını da belirtti. Yıldız, "Kaçakları karşılamak durumunda değiliz" dedi.

PKK 'FATURALARI ÖDEMEYİN' DİYORDU

Enerji Bakanı Yıldız, çözüm sürecinin Doğu ve Güneydoğu'daki kaçak elektiriği de azaltacağını belirterek, PKK'nın halka 'elektrik faturası ödemeyin' telkini yaptığını, bunun sona etmesiyle kaçakların azalacağını ifade etti.

FATURA YÜKSEK AMA ŞEHİRLER TEMİZLENDİ

Türkiye'nin her yıl Rusya'ya yüklü miktarda doğalgaz faturası ödediğini hatırlatan Bakan Yıldız, "Çok para ödüyoruz ama değdi. Şehirlerimizin havası temizlendi" dedi. Bazı iller için hükümetin dağıttığı kömürlerden kirlilik şikayeti geldiğini belirten Yıldız, şöyle devam etti: "Geçen yıl üç ilden kalitesiz kömür şikayeti geldi. Valilere şikayet konusu kalitesiz kömürü iade etmelerini söyledim. Bundan böyle bu tip kömürler iade edilecek."

ALTYAPI TAMAMLANDI 'GÜNEŞ' PATLAYACAK

Güneş enerjisine geçiş için altyapının artık hazır olduğunu belirten Bakan Yıldız, güneş kolektörü üretecek 6 firma kurulduğunu belirtti. Yıldız, "Güneş işi kısa sürede patlama yapar" dedi. Sinop'taki ikinci nükleer reaktör konusuna da değinen Yıldız, gecikmenin Çinliler ile Japonların çekişmesinden kaynaklandığını ancak bunun da Türkiye'nin lehine olduğunu söyledi.

SAĞMA MAKİNESİ GELDİ, ELEKTRİK GİTTİ

Türkiye'deki 940 ilçe, 34 bin köy ve 42 bin köye bağlı yerleşim ile mezranın elektrik altyapısını yenileme çalışmalarının sürdüğünü belirten Enerji Bakanı Yıldız, 2023'e kadar bunun tamamlanacağını söyledi. Ekonomideki güzel gelişmelerin tüketimi etkilediğini söyleyen Yıldız, "Mesela elektrik tesisatını yenilediğimiz köyde üç kişi Tarım Bakanlığı kredisi ile inek ve süt sağma makinesi alınca mevcut altyapı yetmiyor" dedi.