BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  EKONOMİ

Türkiyeye moral rapor

Küresel krizden Türkiye ne kadar etkilenir? Moody's'in raporu moral verdi.

Abone ol

Moody's Investors Service tarafından yayınlanan bir özel yorumda, dolarda keskin bir düşüş daha olması halinde Türkiye'nin bundan en çok etkilenecek ekonomiler arasında yer aldığını ancak başka sorunlar olmadığı takdirde buna dayanabilecek güçte olduğunu bildirdi.

Moody's'in raporunda, ülkelerin finansman ihtiyaçları (cari işlemler dengesinin GSYİH'ye oranı) ve ABD ekonomisine bağımlılıklarını (toplam ihracat içinde ABD'ye yapılan ihracatın oranı) tanımlayan "kırılganlık" konusunda en önde gelen ülkelerin Türkiye ile Güney Afrika olduğu belirtildi.

Raporda, "Türkiye'nin durumu daha karmaşık. 2007'de YTL'nin dolar karşısındaki değer kazanması avronunkini bile geçti ve 2008'de de devam etti. Ülkenin zaten büyük olan dış finansman ihtiyaçları dikkate alındığında yüksek cari açığı Türkiye'nin esas makroekonomik kırılganlığını oluşturuyor. Ayrıca, güçlü iç talep, daralan iç tasarruflar ve yüksek emtia fiyatları nedeniyle cari açık direnç göstermeye devam ediyor" denildi.

Ancak raporda Türkiye'nin dayanıklı yönlerine de işaret edilerek, "Türkiye'nin yaşamakta olduğu gerçek uyum, 2001 mali krizinden bu yana bütçe konsolidasyonunda gösterilen etkileyici performans ve ABD dolarının düşmesinin borç ölçümlerine olumlu etkileri dikkate alındığında (başka baskı etkenleri olmadığı takdirde), Türkiye ekonomisinin varsayılan bir ABD doları düşüşünün etkilerine dayanıklılık gösterebilmesi gerekir" denildi.

ABD dolarında bir düşüşün global finans piyasalarında bir çalkantı ve global yatırımcıların riskten kaçınmalarında önemli bir artışla birlikte gerçekleşmesi halinde, Türkiye için bu "görece zararsız" şeklindeki değerlendirmenin değişebileceği belirtilen raporda şu görüşlere yer verildi:

"Türkiye muhtemelen cari açığını finanse etmek mevcut dış borç yükümlülüklerini yeniden finanse etmek için dış likiditeye erişmekte zorluklarla karşılaşacaktır. Carry trade işlemlerinin azalması ve çözülmesi istikrarsızlığı artırabilir ve Türkiye için özellikle sorunlu olabilir. Türkiye vakasında özet olarak, doların düşüşü ne kadar düzenli olursa, net pozitif bir etki ihtimali o kadar yüksek olacaktır. Ancak düşüş, global kredi krizini daha da kötüleştirirse, Türkiye'nin gerekli dış fonlara erişimi zora girebilir."