BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

Türkiyeye Karayılan cezası

AİHM, PKK yöneticisi Karayılan'ın makalesi nedeniyle Türkiye'yi tazminata mahkum etti.

Abone ol

AİHM, PKK yöneticisi Karayılan'ın makalesini Özgür Bakış'ta yayımladıkları gerekçesiyle hapse mahkûm olan Doğan ve Çapan'ın şikâyetini kabul etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), terör örgütü PKK yöneticilerinden Murat Karayılan'ın Abdullah Öcalan hakkında yazdığı bir makaleyi yayımladıkları gerekçesiyle cezaya çarptırılan Cihan Çapan ve Halis Doğan'ın şikâyetlerini yerinde bularak, Türkiye'yi toplam 15 bin euro tazminat ödemeye mahkûm etti.

Hapis cezası
Davanın açıldığı sırada Özgür Bakış adlı gazetenin sahibi olan Doğan ve editör Çapan, Karayılan'ın makalesi nedeniyle 'bölücü propaganda' suçlamasıyla hapis ve para cezalarına çarptırıldı.
Makalenin yayımlandığı gazete toplatılırken, belli bir süre kapatma cezası verildi. Çapan ve Doğan, kararın onanmasının ardından AİHM'ye başvurarak, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10, adil yargılanma hakkını garanti eden 6'ncı ve mülkiyetin korunmasıyla ilgili 1'inci Protokol'ün 1'inci maddesini ihlal ettiğini savundu.

'Şiddete teşvik yok'
AİHM de, PKK yöneticisi Karayılan'ın yazısında Türk devleti hakkında son derece olumsuz unsurlar ve düşmanca bir yaklaşım bulunsa da, şiddete teşvik unsuru bulunmadığı hükmüne vararak, şikâyetleri yerinde buldu. Mahkeme sürecinde davacılara bazı belgelerin iletilmemesi de ihlal sayıldı.
AİHM, mülkiyetin korunmasıyla ilgili ihlal olmadığına karar verirken, Ankara'nın mahkeme masrafları dahil Çapan'a 6500, Doğan'a da 8500 euro ödemesine hükmetti.