Avrupalı üç hayvan hakları derneği, Türkiye’ye hayvan ihracatının, hayvanlar için işkenceye dönüştüğü iddiasıyla bir AB soruşturması başlatılmasını talep etti.
Abone olÜç tanınmış Avrupa Hayvan Hakları Derneği, aralarında Macaristan’ın da bulunduğu bazı AB ülkelerine karşı, Türkiye’ye hayvan ihracatının, hayvanlar için ağır işkenceye dönüştüğü iddiasıyla AB soruşturması başlatılmasını talep etti.
Compassion in World Farming, Eyes on Animals ve Animal Welfare Foundation video kayıtlar ve fotoğraflar da içeren raporlarında Türkiye’ye yönelik kesimlik canlı hayvan ihracatının içler acısı durumunu kanıtlayarak, bu sürecin Avrupa Birliği Hayvan Sağlığı yönetmeliklerinin açık ihlali olduğunu iddia ettiler.
Avrupa Birliği yetkili organları nezdinde yapılan başvuru, kesimlik hayvan taşıyan kamyonların Türkiye sınırında saatlerce, hatta bazen günlerce bekletildiğini, bunun ise aç ve susuz bırakılan havyanlar için dayanılmaz bir işkence oluşturduğunu, bu nedenle de ihracatın derhal durdurulmasını talep ediyor.
Hayvan hakları dernekleri tarafından sunulan rapora göre öncelikle Macaristan’dan olmak üzere, bazı Avrupa Birliği ülkelerinden yılda bir milyon kesimlik canlı hayvan Türkiye’ye kamyonlarla gönderiliyor.
Rapora göre nakliyatın gerçekleştiği kamyonların yüzde 67’sinde hayvanlar için işkence olarak kabul edilebilecek eksiklikler tespit edildi.
Türkiye’ye yönelik kesimlik hayvan ihracatının durdurulması talebi Macaristan hayvan üreticileri arasında panik yarattı.
Macar Kesimlik Hayvan Üreticileri Birliği başkanı István Márton, ihracat sürecinde gerçekten bazı aksaklıklar olduğunun üretici kurumlar tarafından da kabul edildiğini, ancak ihracatın durdurulmasının Macaristan tarım ve hayvancılık sektörünü çok ciddi bir şekilde etkileyeceğini söyledi.