BIST 9.926
DOLAR 35,34
EURO 36,53
ALTIN 3.039,45
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'ye ikramiye gibi ihale

Dünyanın sayılı projelerinden biri olan ilk yüzen şehir, İskenderun'da inşa edilecek. 11 milyar dolara mal olacak Freedom City'nin malzemeleri Türkiye'den karşılanacak.

Abone ol

Sahasında ilk olan proje için Türkiye'nin yanı sıra Bahama Adaları, Venezüella ve Hollanda Antilleri de gündeme geldi. Ancak yüzen şehrin ortakları, ABD'de yaptıkları son görüşmelerde İskenderun Limanı'nda karar kıldı. İnşaatın yapılacağı İsdemir Limanı yönetimi ile ön anlaşma imzalandı. Ekim ayında başlaması planlanan proje için Denizcilik Müsteşarlığı Gemi Yapımı Daire Başkanlığı da olumlu görüş bildirdi. Projenin müşavir firması ANC'nin Genel Koordinatörü Aydın Eroğlu, geminin Türkiye'de inşa edilecek olmasını ‘ülkemiz adına büyük bir kazanım' olarak nitelendiriyor. “Yüzen şehir Türkiye'nin dünya çapında yaptığı en büyük iş.” diyen Eroğlu, organizasyonun çok büyük bir reklam değeri taşıdığına dikkat çekiyor.

Şimdiye dek insan eliyle yapılan en büyük yüzen nesnenin inşa çalışmaları 12 yıl öncesine dayanıyor. ‘Freedom Ship’ adıyla hazırlıklara başlanan geminin adı geçen ay ‘Freedom City’ye dönüştürüldü. Projenin finansmanı, Amerika ve Avrupa’nın önde gelen bankalarında hisseleri bulunan ‘Compasei AG tarafından karşılanıyor. Amerikan Ekspres kartın da sahibi olan firma, Türkiye’de 30’dan fazla projenin finansmanını sağlıyor. Yüzen şehir porjesinin danışmanlığını Ankara Nation’s Capital (ANC), tasarım ve yapımını ise ABD’li ‘Freedom Ship International’ üstleniyor. Kentin inşası için bir ana müteahhit belirlenecek, işleri 60’a yakın 200 milyon dolar bütçeli firmalar yürütecek. Freedom City (Özgürlük Şehri) adeta devasa bir şehir görünümünde olacak. Binlerce işçiye istihdam sağlayacak gemi tamamlandığında 3 milyon ton ağırlığına ulaşacak. Bu boyutlarda yüzen nesne fikri şu ana dek gemicilik tarihinde ilk. İlk seferinde buzdağına çarparak batan Titanic 289,5 metre uzunluğundaydı. Şimdiye kadar yapılan en büyük yüzen nesne Jahre Viking adlı süper tankerin uzunluğu ise 493 metre. Freedom City bittiğinde ise bin 417 metre uzunluğa sahip olacak. Geminin genişliği 246 metre, yüksekliği ise 114,8 metreyi bulacak. Bu boyutları ile dünyanın en büyük yüzen nesnesinin yaklaşık 4 misli daha büyük bir gemi ortaya çıkacak. Bu derece büyük bir geminin fırtınalar ve tehlikeli okyanus şartlarında nasıl bir tepki vereceği ise mevcut teknolojiyle tespit edilemiyor.

Yüzen şehir, geleneksel gemi yapım teknikleri el vermediği için kuru tersanelerde değil denizde inşa edilecek. inşaata en elverişli yer ise İskenderun Limanı olarak belirlendi. Bu liman, İkinci Irak Savaşı zamanında Amerikan lojistik üssü olarak planlanmış ve buna hizmet için tabanı daha da uygun hale getirilmişti. Projenin fikir babası Amerikalı Norman Nixon ilk olarak Karayip Adaları civarında yüzen bir ada tasarlamış. Ancak üzerinde çalışıldıkça bu nesnenin dünya çevresinde sürekli dönen büyük bir gemi olabileceği fikrini benimsemiş. Nixon, “Projeyi hayata geçirdiğimizde ayrı bir kültürün de ilk mimarı olacağız.” ifadelerini kullanıyor. Geminin yapı mühendisi Paul Kidwell, iktisadi olmayan bir yatırımın zaman kaybı olacağını vurguluyor. Yatırımcıların başta bunun inşa edilemeyecek kadar büyük olduğunu söylediğini; ancak sonuçta ikna olduklarını vurguluyor.

İnşası 3,5 yılda tamamlanacak

Yüzen şehrin yapımında 4 milyar dolarlık çelik kullanılacak. İnşaat sahasındaki ekipman ve malzemelerin toplam tutarı ise yaklaşık 1 milyar doları bulacak. 3 bin personel tarafından 3,5 yılda tamamlanması planlanan gemide 16 bin personelin istihdam edileceği kaydediliyor. 450 dönümden fazla açık hava parkı, eğlence merkezi ve sosyal tesislerin bulunduğu gemi 108 bin kişinin yaşamasına ve barınmasına imkan sağlayacak şekilde inşa edilmesi planlanıyor. Gemiye günde 13 bin civarında ziyaretçinin geleceği tahmin ediliyor. Uluslararası sularda 7 deniz mili süratle dünyanın etrafını 3 senede dolaşabilecek olan yüzen şehrin üzerinde iki pistli havaalanı yer alacak. Gemide 18 bin apart konut, 3 bin ticari alan, 2 bin 400 devremülk, 10 bin otel odası bulunacak. 30 bin kişiye hizmet verebilecek 3 veya daha fazla feribot da yüzen şehirde hazır bekletilecek. Birinci sınıf sağlık tesislerinde koruyucu hekimlik hizmeti verilecek. Öğrenimini sürdürenler için gerektiğinde ilgili ülkelerde uzmanlık eğitimi ve okul yer alacak. Dev yerleşim birimi nükleer enerji ile çalışan ve bağımsız olarak kendi etrafında 360 derece dönebilen 10 motor vasıtasıyla hareket edecek. Gemide deniz suyunu içme suyuna çeviren arıtma sistemleri de bulunacak.

100 metrekare evin fiyatı 2 milyon dolar

ANC Genel Koordinatörü Aydın Eroğlu, gemide otel konaklama ücreti, daire satışı ve fuar alan ücreti için Danimarkalı bir şirketin danışmanlık hizmeti yürüttüğünü belirtiyor. Gemide yıl boyunca açık olacak 300 bin metrekarenin üzerinde fuar alanı bulunuyor. Gemi hangi ülkeye yanaşırsa o ülkeden ürününü sergilemek isteyen firmalar katılımcı olacak. Otelde bir gecelik konaklama yaklaşık 100 dolar. Yüzen şehirde konaklamak isteyenler için her gün otuza yakın uçak inip kalkacak. Gemi hangi ülkeye yanaşırsa gemide kalmak isteyenler için reklam şirketleri tarafından gazete ve televizyonlarda reklam yapılacak. Ayrıca kendi imkanları ile seyahat etmek isteyenler için geminin limanı var. Gemide ortalama 10 bin ev bulunuyor. 100 metrekarelik bir dairenin maliyeti metrekaresi 20 bin dolardan olmak üzere yaklaşık 2 milyon dolar. Karaya en fazla 12 mil yanaştığı için gemiye ürün satmak ihracat sayılıyor ve bunun için herhangi bir vergi ödenmiyor.

Haber: Ercan Baysal
Kaynak: