Kırımlı lider Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, "Almanya’da yaşayan Türklerin, referanduma gidip ‘Türkiye’ye bağlanmak istiyoruz’ demeleri ne k...
Abone olKırımlı lider Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, "Almanya’da yaşayan Türklerin, referanduma gidip ‘Türkiye’ye bağlanmak istiyoruz’ demeleri ne kadar saçmaysa, Kırım’daki referandum da o kadar saçmadır” dedi.
Kırım Tatarlarının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Alman Tarih Müzesi’nde düzenlenen Kaçış, Sınırdışı ve Uzlaşma Vakfı’nın dün akşamı düzenlediği Kırım konulu konferansı için Berlin’e geldi. Sunuculuğunu Alman Tarihçisi Prof. Dr. Michael Stürmer’n yaptığı ve Doğu Avrupa Tarihçisi Prof. Dr. Frank Golczewski ile Anayasa Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Otto Luchterhandt’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta yaklaşık 300 kişiye konuşan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ın geçmişi ve şimdiki durumu hakkında bilgiler verdi. Kırımoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, “Almanya’da 3,5 milyon Türk yaşıyor. Burada yaşayan Türklerin, referanduma gidip ‘Türkiye’ye bağlanmak istiyoruz’ demeleri ne kadar saçmaysa, Kırım’daki referandum da o kadar saçmadır” dedi. Kırımoğlu, “Kırım’da yaşayan 5 bin Tatar halihazırda memleketlerini terk etti. Biz Kırım’ı terk etmemeleri gerektiğini söylüyoruz. Avrupa Birliği ve Amerika’nın uyguladığı yaptırımların Almanya’nın desteğiyle daha çok artırılmasının ve devam etmesi gerekiyor” dedi.
"TAMAMEN YALAN"
Kırımoğlu konferansın ardından İHA’ya yaptığı açıklamada, Rusya’nın yaptığı referanduma Tatarların ve Ukraynalıların çok büyük bir bölümünün katılmadığını ve bu referandumun tamamen yalan olduğunu belirtti. Kırımoğlu, “Putin ile referandumdan önce yarım saat kadar telefonla görüşmemiz olmuştu. O kendi fikirlerini söyledi, ben kendi fikirlerimi söyledim, bir anlaşmaya varamadık. Putin, ‘Biz Kırım Tatarlarına yardımcı olmak istiyoruz, sorunlarını çözeceğiz’ dedi. Ben de ‘Sizin yapacağınız en büyük yardım kendi askerlerinizi hızlı bir şekilde topraklarımızdan çıkarmanızdır. Kalan sorunları devletler düzeyinde Ukrayna ve Rusya ile anlaşmaya vararak çözebiliriz. Fakat bu sizin yaptığınız çözüm değil’ dedim. Yapılacak referandumun yararlı olmayacağını, haksız olduğunu ve hiç kimsenin tanımayacağını, anlatmaya çalıştım. Maalesef kendi fikri değişmedi. Kırım yarımadası elektriğinin yüzde 90’ı ile suyunun yüzde 80’ini Ukrayna’dan alıyor. Eğer Ukrayna işgal edilmiş topraklara ve oradaki insanlara bir düşmanlık yapacak olsaydı, Kırım tamamıyla elektriksiz ve susuz kalacaktı. Ukrayna böyle bir şey yapmıyor. Orada Ukrayna vatandaşları, Kırım Tatarları var” diye konuştu.
19 Nisan 2019 tarihine kadar Rusya’nın giriş yasağı uyguladığı Kırımoğlu, “Ukrayna Parlamentosunda kararlar alınmıştı. Şu anki Kırım yönetimi Ukrayna Parlamentosunda karar alan Milletvekilleri için Rusya’ya giriş yasağı uyguladılar. Ben de oy kullandığım için ilk önce yasaklı listesinde göstermişler, sona listeden çıkartmışlar. 19 Nisan’da Kırım’a girdiğimde çok problem çıkardılar. Nihayet Moskova’dan bir emir geldi, ’serbest bırakın’ dediler. İki gün sonra geri döndüğümde yine bir belge okudular ve Rusya’ya 5 yıl girmemin yasak olduğunu söylediler. Benim aslında Rusya’ya gitmeye niyetim yok. Ama onlar Kırım’ı da Rusya toprakları olarak sayıyor. Fakat sonradan böyle bir kararın olmadığını söylediler. Sonra Rusya Parlamentosundan bir kişi Kırım’da huzursuzluk çıkaran kişilere bu kararın uygulanacağını ve yasakların devam edeceğini söyledi. Onun için tam karar alındı mı alınmadı mı söylemek zor” diye konuştu.
(İHA)