BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,26
ALTIN 3.062,98
HABER /  GÜNCEL

Türkiyeye ABD övgüsü

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yıllık uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı raporunda Türkiye'ye övgü

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yıllık uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı, kara para ve mali suçlarla mücadele raporunda, Türkiye'nin Güneybatı Asya'dan Batı Avrupa'ya yapılan uyuşturucu ticaretinde geçiş ülkesi olma özelliğini sürdürdüğü, ancak Ankara'nın bu meselelerle mücadelede yoğun çaba gösterdiği belirtildi.

Raporun, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleyi anlatan ilk bölümünde, Uyuşturucu ve Organize Suçlara Karşı Uluslararası Türk Akademisi kuruluşunun, bölge ülkeleri için bir eğitim merkezi niteliğini taşıdığı ve geçen yıl çoğunlukla Balkan ülkeleri, Orta Asya devletleri, Suriye ve Afganistan'dan gelen 287 görevlinin burada eğitildiği belirtildi.

Mali suçlarla ilgili bölümde ise "iyi haber alan gözlemcilerin değerlendirmesine göre", Türk ekonomisinin yüzde 50'ye yakınının kayıt dışı olduğu, Türkiye'de para aklamanın büyük kısmının vergi kaçırma yoluyla gerçekleştiği ve Türk hükümetinin girişimiyle, bu meselenin önüne geçmek için geçen yıl bir vergi idaresi reformunun yasalaştığı kaydedildi.

Türk polisinin, geçen yıllarda büyük miktarlarda uyuşturucuya el koyduğuna da dikkat çekilen rapora göre, geçen yıl Türkiye'de 7 bin 760 kilogram eroin, 409 kilogram baz morfin, 7 milyon 600 bin adet sentetik ilaç, 11 tona yakın esrar ve 25 kilogram kokain güvenlik güçlerince ele geçirildi.

Raporda, Asya'dan Batı Avrupa'ya taşınan eroinin yolu üzerinde bulunan Türkiye'nin, kayda değer bir eroin damıtma ve depolama merkezi niteliği taşıdığı ve Türkiye-İran sınırı yakınlarında eroin laboratuvarları bulunduğu iddia edildi.

Raporda, uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama ve mali suçlarla mücadele Türkiye'nin kapasitesini artırmasına ABD desteğinin süreceği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı raporunun mali suçlarla mücadele bölümünde Türkiye'nin, Orta Asya, Kafkasya, Ortadoğu ve Doğu Avrupa arasında önemli bir bölgesel mali merkez olduğu vurgulandı.

Raporda, "2005'te yürürlüğe giren bazı yasalarla Türk hükümeti, kara para aklanmasına ve terörün finansmanına karşı politikalarının güçlendirilmesinde olumlu adımlar attı. Türkiye'nin önünde şimdi bu yasaların kararlı şekilde uygulanması ve uluslararası terör gruplarına sağlanan finansmanın tamamen yasadışı kılınması sınavı var" denildi.

Türkiye'ye kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadeleden sorumlu kurumların koordinasyonunu ilerletmesi ve vakıflara yapılan bağışlar üzerindeki denetimi güçlendirmesi tavsiye edildi.