BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'ye AB yolunda destek

Türkiye'nin AB üyeliği bir çok Avrupa'lı devlet tarafından istenmiyor. Fakat zaman zaman Türkiye'ye destek veren ülkeler de çıkıyor. İşte bunlardan biri:

Abone ol

Plassnik, inatçı tutumlarının AB'de saygıyla karşılandığını söyledi

Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Türkiye'ye AB'ye tam üyeliğin dışında bir öneride bulunmaları gerektiğini söyledi.

Brüksel'de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları toplantısından sonra Avusturya devlet radyosuna açıklama yapan Plassnik, toplantıda müzakerelerin çerçevesine ilişkin anlaşmanın ertelendiğini, AB dönem başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw'un genişleme konusunu eylül ayında Newport'ta yapılacak toplantıda detaylı olarak ele alınmasını istediğini belirtti.

Plassnik, müzakerelerin çerçevesine ilişkin anlaşmanın başka bir bakanlar toplantısında kararlaştırılacağını, ancak bu anlaşmanın 3 ekime yetişmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin Avusturya'nın izlediği çizginin değişmediğini belirten Plassnik, Avusturya'nın müzakere çerçevesi anlaşmasına, Türkiye'ye tam üyelik dışında alternatif bir öneride bulunulmasını ve müzakerelerin ucunun açık olması koşulunu somut olarak kaydetmek istediğini söyledi.

Plassnik, bir soru üzerine, Türkiye'nin kendisinden beklenen kriterleri yerine getirmemesi halinde, bu ülkeyi AB'ye sıkı bir şekilde bağlayabilmek için bu alternatif önerinin devreye sokulacağını ifade etti.

"İnatçı tutumumuz saygıyla karşılanıyor"

'HAYIR'LAR YARAMADI
AB Anayasası için 29 mayısta Fransa'da ve 1 haziranda Hollanda'da yapılan referandumdan 'hayır' kararının çıkması, Türkiye'nin AB üyeliği tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

AB'nin altı kurucu ülkesi arasında yeralan Fransa ve Hollanda'da Anayasa'ya 'hayır' denmesi birliğin geleceği ile ilgili tartışmalar yarattı. Bu iki ülkedeki 'hayır'lardan sonra İngiltere, AB Anayasası için yapılacak referandumu askıya alırken, İtalya'da ulusal para lirete dönüş tartışılıyor.

AB liderliği ve Türkiye 'hayır'ların Türkiye'nin üyeliği ile alakalı olmadığını belirtse de AB Anayasası'nı reddedenlerin bir nedeni de Türkiye.


Avusturya'nın, müzakerelerin ucunun açık olması ve tam üyelik dışında alternatif çözümler üzerinde de durulmasında inat etmesinin pek sempatik gelmediğini bildiğini belirten Plassnik, ''ancak Avusturya'nın bu inatçı tutumu AB içinde saygıyla karşılanıyor'' diye konuştu.

Maliye Bakanı Karl-Heinz Grasser'in önceki gün Der Standard gazetesine verdiği demeçte 'Türkiye ile müzakerelerin ertelenmesi' yönündeki sözlerine ilişkin bir soru üzerine de Plassnik, Grasser'e katılmadığını belirterek, ''Dış politikayı hala Dışişleri Bakanı ve Başbakan yürütüyor. Maliye Bakanı Grasser de bunu biliyor ve buna uymalıdır'' dedi.

Plassnik, Türkiye ile müzakerelerin başlaması için belirlenen takvime tüm üyelerin uyması gerektiğini ifade ederek, ''Maliye Bakanı Grasser de alınan bu karara tabidir ve bu kararı başka şeye yormamalı veya şüphe etmemelidir'' diye konuştu.

Avusturya, Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlamasını istemeyerek, Türkiye'nin üyeliğinin referanduma götürülmesini kararlaştırmıştı.

Sarkozy ve Merkel'in gündemi Türkiye'ydi

Çeşitli görüşmelerde bulunmak için Fransa'da bulunan CDU lideri Angela Merkel, temasları kapsamında iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri ve İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy ile yaptığı görüşmede Türkiye de gündeme geldi.

Sarkozy, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Merkel ile, AB'ye tam üyeliği yerine Türkiye'ye 'imtiyazlı ortaklık' önerilmesi yolundaki görüşlerinin aynı olduğunu söyledi.

Angela Merkel ise, iktidara gelmeleri halinde Türkiye konusunu 'yoğun bir biçimde' tartışacaklarını söyledi.

Merkel, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Başbakan Dominique de Villepin ile görüşmelerinden sonra yaptığı basın toplantısında ''eğer CDU seçimleri kazanırsa, Türkiye konusunda yoğun bir tartışmaya sahip olacağız'' dedi.

Türkiye için 'imtiyazlı ortaklık' önerisini yineleyen Merkel, ''Fransa ve Hollanda'daki AB Anayasası referandumlarının başarısızlığından sonra Avrupa'nın geleceği konusunda endişelenmek gerekiyor. Genişlemenin sınırını tartışmak lazım. Sınırlara ihtiyacımız var. İnsanların, sınırların nerede olduğunu bilmesi gerekir'' diye konuştu.

Merkel, Türkiye karşıtlığıyla tanınıyor

Sarkozy gibi Türkiye karşıtlığıyla tanınan bir diğer isim ise son dönemde yıldızı parlayan Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel.

Almanya'da önümüzdeki eylül ayında yapılacak genel seçimlerden başbakan olarak çıkmasına kesin gözüyle bakılan Merkel, hemen hemen her konuşmasında Türkiye'ye tam üyelik verilmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Merkel de Sarkozy gibi Türkiye'ye 'imtiyazlı ortaklık' verilmesinden yana.

Kaynak: