BIST 9.912
DOLAR 35,20
EURO 36,65
ALTIN 2.965,99
HABER /  DÜNYA

TÜRKİYE’NİN YÜZDE 75’İ DEPREM RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

Mardin Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Halil İbrahim Mete, "Türkiye genelinde yaklaşık 21 milyon konuttan 14 milyonu 1999 depreminden önce ya...

Abone ol

Mardin Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Halil İbrahim Mete, "Türkiye genelinde yaklaşık 21 milyon konuttan 14 milyonu 1999 depreminden önce yapıldı. Bunların yarısı ise riskli ve depreme dayanıksız bir durumdadır. Bu durumda yaklaşık 7 milyon konut, riskli olup olası bir afet veya deprem durumunda büyük hayati tehlike arz etmektedir" dedi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Halil İbrahim Mete, müdürlük olarak yaptıkları çalışmalar hakkında basın toplantısı düzenledi. Çevre ve Şehircilik İl binasında gazetecilerle bir araya gelen Mete, Mardin’deki Kentsel Dönüşüm Projesi ve yapı denetim hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Türkiye büyüyen ve gelişen bir ülke olduğunu belirten Mete, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 80’inin şehirlerde yaşadığını söyledi. Yapı stokunun Türkiye’nin gelişmişlik seviyesiyle uyuşmadığına dikkat çeken Mete, "Yurt genelindeki yaklaşık 21 milyon konuttan 14 milyonu 1999 depreminden önce yapılmıştır. Bunların yarısı ise riskli ve depreme dayanıksız bir durumdadır. Bu durumda yaklaşık 7 milyon konut, riskli olup olası bir afet veya deprem durumunda büyük hayati tehlike arz etmektedir. Ayrıca ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 75’i 1. ve 2. derecede deprem riski olan bölgelerde yaşamaktadır. Bu durum ülkemizin nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu fark etmek için yeterlidir. 17 Ağustos 1999 depreminin insanımıza nasıl bir travma yaşattığı hala hafızalarımızda canlılığını korumaktadır" diye konuştu. Bazı belediyelerin, 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’nun 73. maddesine istinaden kendi kısıtlı imkanlarıyla bu sıkıntılı durumu bertaraf etmek için küçük çaplı Kentsel Dönüşüm Projeleri uyguladığını ileri süren Mete, "Mardin’de Yapı Denetim Firması Bakanlıktan riskli bina tespiti yapmak için lisans almış sadece bir tane firma bulunmaktadır. Kentsel dönüşümün asıl amacı insanlarımızın can güvenliğidir. Dolayısıyla bu uygulamalarda özellikle belediyelerin ve diğer kamu kurumlarının da önemli sorumluluğu bulunmaktadır. İnsanlarımız için daha modern ve daha güvenli mekanlar yapmak zorundayız. Şehirlerimizi çürük, dayanıksız, mühendislik hizmeti almamış, modern şehircilik anlayışından uzak yapılardan arındırmalıyız. 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’dan faydalanarak riskli yapısını dönüştürmek isteyen vatandaşlarımıza bu Kanun kapsamında Bakanlığımızın oluşturduğu dönüşüm hesabından riskli konut veya işyerleri için 18 aya kadar karşılıksız kira yardımı yapılmaktadır. Yine konut ve işyerinin büyüklüğüne göre Bakanlığımızın anlaşma yaptığı Bankalar aracığıyla veya Bakanlığımızın oluşturduğu dönüşüm hesabından konut ve işyeri için 50 bin liradan 500 bin liraya kadar kredi imkanı sağlanmaktadır" diye konuştu.
(İHA)