Türkiye'nin yerli ve milli helikopteri Gökbey ortaya çıktı özelliklerine bakın
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerli ve milli imkanlarla yapılan T625 genel maksat helikopterinin adını "Gökbey" olarak açıkladı. Peki T625 helikopterinin özellikleri neler? Ayrıntılar haberimizde.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Türk Savunma Sanayii Zirvesi'ne katıldı. Gündeme ilişkin açıklamalar yapan Erdoğan, sahneye konulan T625 genel maksat helikopterinin yanında ismini de paylaştı. Erdoğan "T625 genel maksat helikopterimizin adını uzun istişareler neticesinde GÖKBEY olarak belirledik. Ülkemize hayırlı olmasını Allah'tan diliyorum…" dedi. Erdoğan'ın açıklaması sonrası T625 genel maksat helikopteri merak konusu oldu. İşte o helikopterin özellikleri:
Türkiye'nin genel maksat helikopter ihtiyacını karşılayacak olan ve tamamen milli kaynaklarla geliştirilen ilk helikopterimiz olan T625 helikopteri ilk uçuşunu 6 eylül 2018'de başarıyla yapmıştı. TUSAŞ tarafından yerli imkanlarla geliştirilip üretilen T625 Genel Maksat Helikopteri, kendi alanında küresel anlamda geleceğin gereksinimleri göz önünde bulundurularak yapılan tasarımı ve teknik özellikleriyle dikkat çekiyor.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yerli imkanlarla geliştirilip üretilen T625 Genel Maksat Helikopteri, askeri ve sivil alanda geniş bir yelpazeye hitap ediyor. Kendi alanında küresel anlamda geleceğin gereksinimleri göz önünde bulundurularak tasarlanan T625'nın yüksek irtifa ve sıcaklıkta, zorlu iklim koşullarında, gerek performans ve manevra kabiliyeti gerekse sağladığı yüksek kabin/azami kalkış ağırlığı oranıyla Türkiye'de ve uluslararası arenada söz sahibi olması hedefleniyor.
Üstün faydalı yük imkanı ve farklı konfigürasyon seçenekleri sunmayı öngören T625 helikopterinin, arama-kurtarma, personel taşıma, VIP, yangınla mücadele, hava ambulans ve offshore gibi alanlarda hizmet vermesi öngörülüyor. Helikopterin, elde edilen bu başarıyla birlikte, yer ve uçuş testlerini müteakip, sertifikasyon ve kalifikasyon süreçlerinin de tamamlanmasıyla 2020'li yıllarda semadaki ve envanterlerdeki yerini alacağı tahmin ediliyor.