BIST 9.673
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.963,24
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'nin yeni bir fay hattı oldu!

Burdur depremi, bölgede yeni bir fay hattını ortaya çıkardı.

Abone ol
Süleyman Demirel Üniversitesi Deprem ve Jeoteknik Araştırma Merkezi'nden Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, Burdur'un Ağlasun İlçesinde dün gece meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin, daha önce bilinmeyen ve fay haritasında olmayan bir hatta gerçekleştiği belirterek, "Dün gece yaşanan depremle yeni bir fay hattı ortaya çıktı" dedi.
 
Ağlasun'da dün saat 22.43'te meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin ardından 80'in üzerinden artçı sarsıntı meydana geldi. Burdur, Isparta, Afyonkarahisar ve Antalya'da hissedilen bu depremle birlikte bölgede yeni bir fay hattı daha olduğunu ortaya çıkardı.
 
Süleyman Demirel Üniversitesi Deprem ve Jeoteknik Araştırma Merkezi'nden Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, Ağlasun'un da içinde bulunduğu Isparta'nın güneyinin deprem etkinliği olmayan bir alan olduğu, dün gece meydana gelen depremle yeni bir fay hattının ortaya çıktığını söyledi.
 
80'NİN ÜZERİNDE ARTÇI
 
Dün meydana gelen depremin tedirgin ettiğini belirten Doç. Dr. Kanbur, şöyle konuştu:
 
"Büyüklüğü 4.8 olan ana şokun yıkıcı etkisi olmamakla birlikte sonrasında artçılarını yaşamamız olağan. 80'in üzerinde artçı yaşandı. Deprem oluşundan sonra artçıların olması normaldir. Halkımız ister istemez tedirgin oluyor, ancak bu artçılar gittikçe azalacaktır. Bölgemiz tektonik gerilmelerin olduğu bir alanda yer almaktadır ve bu büyüklükte depremlerin olması olağan, ve olmaması aslında sorun oluşturuyor. Tedbir ve uyarı açısından bu tip depremler dikkate alınmalıdır."
 
BİLİNMEYEN YENİ BİR FAY HATTI
 
Ağlasun'daki depremin yeni bir kırık, bilinmeyen ve isimlendirilmemiş bir fay olduğunu belirten Doç. Dr. Kanbur, "Normalde fay haritasında gözükmüyor. Yeni bir kırıksa her şeyi değiştiriyor. Isparta'nın güneyinde tüm sistemde bir tektonik hareketlenmenin başladığına işaret olabilir. Tabi bir varsayım. Bölgede bazı istasyonlar kuracağız. Isparta'yı özellikle tüm anlamında izleyecek bir ağ düşünüyorduk. Ağlasun'a zaten bir istasyon düşünüyorduk. Depremde bunun üzerine geldi. Biraz daha çalışmalarımıza hız vereceğiz. Bu anlamda yerel yönetimlerden de lojistik destek alabiliriz. Isparta'yı tam merkezde tutarak bu bölgeyi dinlemeyi hedefliyoruz ve olabilecek depremleri monitörlemek istiyoruz" dedi.
 
AKSU'DA SUSKUN FAY HATTI
 
Isparta'nın güneyinde Kovada'dan başlayan ve Antalya'nın üst kısımlarını da içine alan Aksu fay hattının ise suskun bir hat olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, açıklamasını şöyle sürdürdü:
 
"Oralar sismik boşluk diye tabir edilen alan. Dolayısıyla güneyde çok fazla deprem etkinliği olmuyordu ama bekliyorduk. İstasyonlarımızca kaydedilmiyordu. Ama bu olmayacağı anlamına gelmiyordu. Yaşadığımız deprem Isparta'nın güneyinde bir deprem etkinliği başladığının göstergesi olabilir. Aksu sistemiyle bu depremin direk alakalı olup olmadığı belli değil. Ağlasun'daki fay bu sistemle ilişkili midir değil midir zaman içinde ortaya çıkacak. Şu an ilk izlenim olarak ilişkili olmadığı kanaatindeyim. Bu bölgede ileride deprem etkinliğinin olması bekleniyor. Şuan itibariyle küçük depremlerde olmuyor orada. Olabilecek depremin büyüklüğüyle ilgili bir şey söylenemez. Çok ileride ama birkaç kuşak belki göremeyebilir."
 
"BURDUR'DA DA YENİ ENERJİ BİRİKİYOR"
 
İnceleme çalışmalarında dikkatlerinin daha çok Burdur fay hattı üzerinde olduğunu da anlatan Doç. Dr. Kanbur, bu fay hattında enerji birikiminin söz konusu olduğunu söyledi. Doç. Dr. Kanbur, "Çok yakın zamanda böyle bir deprem olacağını söylemek mümkün değil. Aktif bir fay sistemi ve ileride her zaman Burdur fay segmentleri 6 ve üzerinde deprem oluşturabilecek düzeyde. Ağlasun'daki hattın Burdur fay sistemiyle alakası olduğunu düşünmüyorum. Bu sistemi etkileyecek bir deprem değildir. Bir fay sistemi içerisinde bulunan depremler belki birbirlerini etkileyebilir" dedi.
 
"BURDUR VE AKSU İLE İLİŞKİSİ ARAŞTIRILACAK"
 
Fethiye'den Burdur'a uzanan veya suskun olarak bilinen Aksu fay hatlarıyla ilişkili olmadığını düşündüğünü de belirten Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, "Depremin yaşandığı fay hattı bilinen, isimlendirilmiş bir fay hattı değildi. Yeni bir fay hattı ve küçük görünüyor. Ancak ileriye dönük uzantısı olup olmadığını bilmiyoruz. Uzantısının devam edip etmediği, ikisinin tam arasında kaldığı Burdur veya Aksu fay hatlarıyla bir ilişkisinin olup olmadığı yönünde bir çalışma yapacağız" diye konuştu.