BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 35,96
ALTIN 3.003,94
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'nin vurduğu İHA Rusya'nın mı?

TÜRKİYE Kilis sınırında hava sahasını 3 kez ihlal eden İHA aracını vurarak düşürdü. İnsansız hava aracı Rusya'ya mı ait? Sıcak açıklama var.

Abone ol

KİLİS'de Türk hava sahasını arka arkaya ihlal eden insansız hava aracı düşürüldü. Angajman kuralları gereği vurulan İHA kime ait? Rusya 'bizim değil' derken ABD 'onların' diyor. Vurulan insansız hava aracının modeli de Rusya'yı işaret ediyor.

TSK açıklamasının ardından gözler Suriye'de bombardıman faaliyetlerinde bulunan Rusya'ya döndü. Moskova yönetimi sıcak olayla ilgili hemen açıklama yaptı ve insansız hava araçlarında eksik olmadığını duyurdu. Bu açıklama ile kimliği belirsiz İHA'nın Rusya'ya ait olmadığı ortaya çıktı.

Rusya açıklamasında şöyle denildi; "Suriye'de faaliyet gösteren tüm uçaklarımız güvenli bir şekilde üslerine geri dönmüştür. Bütün hava araçları da planlandığı gibi faaliyet göstermektedir."

ABD RUSYA DEDİ!
ABD'li bir yetkili ise Reuters'e yaptığı açıklamada, düşürülen insansız hava aracının Ruslara ait olabileceğini söyledi.

VURULAN İHA'NIN GÖRÜNTÜSÜ

Kilis'te vurulan insansız hava aracının üzerinde herhangi bir ibare görünmüyor. Bu da İHA'nın kime ait olduğu hakkında ilk etapta bilgi sağlamadı. Ancar İHA aracının modeli ortaya çıkınca parmaklar Rusya'yı işaret etmeye başladı.

DAHA ÖNCE UKRAYNA'DA VURULDU

rusya iha araci
Sosyal medyada vurulan insansız hava aracının Rusya'ya ait olduğuna ilişkin iddialar bu fotoğrafla birlikte dolaşımda. Sol tarafta yer alan Ukrayna'da düşürülen Rus dronu. Sağda taraftaki ise Türkiye'nin düşürdüğü İHA.

ORLAN 10 MODELİ
Türkiye'nin sınırın 3 kilometre içine girince vurduğu İnsansız Hava Aracı (İHA) Rus yapımı Orlan-10 modeli. Rus yapımı Orlan-10, ilk defa 2014 yılında, Ukrayna’da düşürüldükten sonra gündeme gelmişti. 

Rusya’nın 2013’te İsrail ile birlikte geliştirmeye çalıştığı İHA projelerinin ilkinden olan Orlan-10 mini İHA, 2 motorlu, 15 kg ağırlığında, 3-4 kg kamera taşıyabiliyor. Yaklaşık 60-70 km menzili olan bu haberleşme İHA’sı elle atılıyor ve paraşütle iniyor. 

Rus şirketi Special Technological Centre (STC) tarafından 2013’te üretilmeye başlanan mini İHA ilk etapta 100 adet sipariş aldığı duyurulmuştu. Türkiye’de Baykar Makine tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen ve yaklaşık 200 adedi, 2007 yılından bu yana, TSK bünyesinde operasyonel olarak kullanılan Bayraktar Mini İHA’nın benzeri.