BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Türkiye’nin toplantıdan beklentisi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Moskova toplantılarından özellikle büyük ekonomiler arasındaki eş güdüm ve her bir ülkenin kendi içinde at...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Moskova toplantılarından özellikle büyük ekonomiler arasındaki eş güdüm ve her bir ülkenin kendi içinde atacağı adımların diğer ülkelere olan etkilerinin iyi değerlendirilerek bu adımların atılması, çok istişare edilmesi, yanlış anlaşılacak adımlardan kaçınılması gibi bir sonucu elde etmek, görmek istiyoruz” dedi.
G-20 Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’na katılmak üzere Rusya’ya giden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, havaalanında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularına cevap verdi. Toplantıya 20 ülkenin finanstan sorumlu bakanları ve merkez bankası başkanlarının katıldığını söyleyen Bakan Babacan toplantının gündemi hakkında bilgiler verdi. Çok geniş konuların ele alınacağını belirten Babacan, “Toplantı 7 oturum olacak. Gündemde küresel ekonomik görünüm ile güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme çerçevesi bu akşam uzun uzun tartışacağımız birinci gündem maddemiz. Uluslararası finansal mimarinin reformu, vergi konularında uluslararası işbirliği, finansal düzenlemeler, uzun vadeli yatırımların finansmanı enerjinin sürdürülebilirliği, iklim değişikliğinin finansmanı gibi oldukça geniş konuları ele alacağız” diye konuştu.

GÜNDEM NE OLACAK
Gündem maddelerinin içeriklerine yönelik bilgi veren Bakan Babacan, “Gelişmiş ülkelerde uygulanan makro ekonomik politikaların gelişmekte olan ülkelere olan etkisine özellikle vurgu yapacağım. Özellikle gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının bir süredir devam eden aşırı gevşek para politikalarının normale döndürülmesi sürecinde çok ciddi bir eş güdüm, mutlaka bu işin basamak basamak yapılması ve iletişim konusunda herhangi bir yanlış anlamaya mahal verilmemesi gerektiği konusundaki uyarılarımızı yapacağız. Toplantıda vergi alanında uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi konusu konuşulacak. Finansal sektör reformları da başka bir oturum konusu. Bizim için önemli olan kredi derecelendirme kuruluşlarına olan bağımlılığın azaltılması ile ilgili bir değerlendirme yapacağız. Toplantının sonunda enerji gündem maddesi olacak. Özellikle 5-6 yıldır çevre boyutu ihmal ediliyor, pek çok ülke hemen büyüme ve istihdam derdinde olduğu için atılacak adımların uzun vadede çevresel etkileri göz ardı edilebiliyor, bir bakıma gelecek nesillerin sağlığından bugün dünya tüketiyor” şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin Türkiye’nin toplantıdan beklentilerini sorması üzerine Babacan, “Moskova toplantılarından özellikle büyük ekonomiler arasındaki eş güdüm ve her bir ülkenin kendi içinde atacağı adımların diğer ülkelere olan etkilerinin iyi değerlendirilerek bu adımların atılması, çok istişare edilmesi, yanlış anlaşılacak adımlardan kaçınılması gibi bir sonucu elde etmek, görmek istiyoruz” ifadelerini kulandı.
(İHA)