BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Türkiye'nin tek madenci sığınağı İzmir'de

Şili'de, çöken madende mahsur kalan 33 madencinin 17 gün sonra hayatta olduklarının belirlenmesi tüm dünyada hayretle karşılandı.

Abone ol

Dünya basınının inanılması zor kurtuluş başlığında verdiği haberin kahramanı ise, acil durumlar için yer altına kurulan sığınak. 33 işçinin 17 gün hayatta kalmasını sağlayan sığınak Türkiye'de sadece Koza Altın İşletmeleri'ne ait yer altı ocaklarında bulunuyor.

Bergama Ovacık Altın Madeni'nde yerin 220 metre altına girerek hayati önem aşıyan sığınak madencilerin tabiriyle Sığınma İstasyonu görüntülendi.

Uyguladığı çevre teknolojisi ve performansıyla Avrupa Komisyonu AB üyesi ülkelere örnek gösterilen Koza Altın İşletmeleri Ovacık Altın Madeni, iş güvenliği alanında uyguladığı sistem ve aldığı önlemlerle Türkiye'de model oluyor. Şili'de meydana gelen maden kazasında 700 metre yeraltında 33 madencinin 17 gündür sağ kalmasına neden olan sığınak Türkiye'de sadece Koza Altın İşletmelerine ait Bergama Ovacık ve Gümüşhane Mastra madenlerinde bulunuyor.

HAYATA BAĞLAYAN SIĞINAK

Türkiye'de ilk ve tek olma özelliğindeki "Sığınma İstasyonu" Ovacık Altın Madeni yeraltı ocağında bulunuyor. Yerin 220 metre altındaki istasyon acil durumlarda madencilerin cankurtaranı görevini görüyor. Göçük, patlama ve yangından etkilenmeyen sağlam malzemeden yapılan istasyonda maden enerjisi ve havası kesildikten sonra 20 kişinin 55 saat boyunca yaşamlarını sürdürebilmeleri için her şey düşünülmüş. İstasyonda oksijen tüpleri ve maskelerinin yanı sıra karbondioksit ve karbonmonoksiti temizleyen filtreler bulunuyor. Ayrıca acil durumlarda kazazede madencilerin dışarıyla haberleşmesini sağlayan telefon ve telsiz de kullanıma hazır şekilde bekletiliyor. İstasyondaki önlemler bununla da sınırlı kalmıyor. Yine filtreler yardımıyla içerideki nem oranı nefes alınabilir düzeyde tutuluyor ve ortam sıcaklığını vücut için normal seviye sayılan 30 derecede tutacak klima aralıksız çalışıyor. Kazazedelere yetecek kadar içme suyu hazır bulundurulurken ilk yardım setleri, sedye ve göz yıkama ünitesi istasyondakistandart ekipmanlar arasında yer alıyor. Hayat kurtaran sığınakta kimyasal arıtma yapan bir de seyyar tuvalet bulunuyor. İstasyon ötelenebilir olması nedeniylede madenin tehlikeli bölgelerine rahatlıkla taşınabiliyor.


İŞ GÜVENLİĞİ ÖNCELİK

Çalıştıkları madende sığınma istasyonu bulunmasının kendilerini güvende hissettirdiğini belirten Yeraltı Eğitim Formeni Hüseyin Batmaz, tüm çalışanlara istasyonun kullanımı konusunda eğitim verildiğini söyledi.
İşe yeni başlayan madencilere eğitim verildiğini, bunun yanı sıra eğitimlerin 6 ayda bir tekrarlandığını ifade eden Batmaz, şöyle konuştu: "Koza Altın İşletmeleri işçi sağlığı ve güvenliğine çok önem vermektedir. Bu yüzden bu istasyonu madene kazandırdı. İstasyonun aynısından Gümüşhane'deki Mastra madenimizde de var. Türkiye'de başka hiçbir yer altı madeninde bulunmuyor. Şili'deki kazada işçiler bu istasyon sayesinde kurtuldu. Her maden bunu kullanmalı. Bu sistemler madenlerde bulunduğu sürece ölümler zalır."


YASAL ZORUNLULUK OLMALI

Koza Altın İşletmeleri İş Güvenliği Koordinatörü A sınıfı Güvenlik Uzmanı Raif Kavran, Şili'deki maden kazasında yaklaşık 700 metre derinlikte 33 madencinin 17 gün geçmesine rağmen hayatta kalmalarının maden kazaları konusunda bizi yeniden düşünmeye sevk etmesi gerektiğini söyledi.

Raif Kavran, ülkemizde maden kazalarında kurtarma faaliyetleri denilince akla dışarıdan kazazedelerin kurtarılmasının geldiğini söyledi. Yasal olarak tüm maden işletmelerine yeraltı sığınma istasyonları kullanma zorunluluğu getirilmesi gerektiğini kaydeden Kavan, şöyle konuştu: "Ne yazık ülkemizde kazazedelerin kurtarılması sürecinde kazazedeler sığınacak bir ortam olmadığı için olaydan etkilenmeseler de yaşamlarını devam ettiremedikleri için maden ocaklarında ve göçüklerde ölmektedir. Sığınma stasyonları yeraltında mahsur kalan işçilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için tek imkan olarak görülmektedir. Bu nedenle ülkemizde yasal mevzuatlarda yer altı maden ocaklarında sığınma istasyonlarının gerekliliği kaçınılmazdır. Koza Altın İşletmeleri Ovacık ve Mastra yer altı ocaklarında 'Avustralya Five Star İş Güvenliği Yönetim Sistemleri' gereği sığınma istasyonları bulunmaktadır. Gönül ister ki tüm yeraltı ocaklarımızda bu istasyon uygulamaları yapılsın ve Koza Altın İşletmeleri örnek alınsın.  Kazalar bu tür faaliyetlerle en aza indirilmektedir."


EĞİTİM VERMEYE HAZIRIZ

Üretimini çevreye ve insana saygı ön koşulu ile sürdürdüklerini belirten Koza Altın İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, kendileri için her şeyden önemli olanın işçilerinin güvenliği olduğunu söyledi.
İşletme olarak OHSAS 18001: 2007 İş Sağlığı ve Güvenliği sertifikalarına sahip olduklarını ifade eden Öğüt, şöyle konuştu: "tüm çalışmalarında örnek olmayı ve her koşulda en iyiye ulaşmayı hedefleyen Koza Altın İşletmeleri teknoloji ve uygulamalarının yanı sıra, çevre ve iş güvenliği çalışmalarıyla da dünya altın madenciliğinin en iyi örnekleri arasında yer alıyor. İşçilerimiz yer altına nasıl giriyorsa öyle çıkmasını istiyoruz. Bunun için her türlü önlemi alıyoruz. Sığınma istasyonlarımızı isteyen
herkes ziyaret edip görebilir. İsteyen maden işletmelerine iş güvenliği konusunda yaptığımız uygulamalar hakkında eğitim vermeye hazırız."