BIST 9.665
DOLAR 34,64
EURO 36,50
ALTIN 2.929,42
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Türkiye'nin tek Braille matbaası ama..

Ankara'daki Görme Engelliler Basımevi ve Akşam Sanat Okulu'nda yaşanan sorunlar nedeniyle görme engelliler eğitime başlayamadı.

Abone ol

Engelsiz Yaşam ve Fırsat Eşitliği Platformu Dönem Başkanı Erol Sayyıdan, görme engelli çocukların kitaplarının basıldığı tek matbaa olan Ankara'daki Görme Engelliler Basımevi ve Akşam Sanat Okulu'nda yaşanan sorunlar nedeniyle, eğitim dönemi başlayalı epey süre olmasına karşın pek çok kitabın basılamadığını, görme engelli öğrencilere kitaplarının ulaştırılamadığını söyledi.

Sayyıdan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyasi atamalar nedeniyle yetişmiş personelin matbaadan ayrılmak durumunda kaldığını, matbaada çalışan diğer personelin de özellikle sayısal kitapların basımında yetersiz kaldığı için kitapların basılamadığını öne sürdü. Sayyıdan, ''Özellikle sayısal ders kitapları ile normal ilkokullarda kaynaşma öğrencisi olarak okuyan 300 civarındaki engelli öğrenciye kitapları gönderilemedi'' dedi.

Engelli insanların hak ve özgürlüklerini korumak amacıyla, 13'ü görme özürlülere yönelik dernekler olmak üzere, toplam 36 engellilere yönelik derneğin bu yıl başında bir platform oluşturarak güçbirliğine gittiğini hatırlatan Sayyıdan, platformda, görme, bedensel, zihinsel engelliler yanında kas hastalıkları, MS hastalıkları ile ilgili derneklerin de bulunduğunu, dönem başkanlığını da 2011 Şubat ayına kadar kendisinin sürdüreceğini anlattı.

Amaçlarının, engelli insanlara yönelik sorunların çözümünü sağlamak üzere güçbirliği yapmak olduğunu vurgulayan Sayyıdan, engelli insanların sorununu siyaset üstü olarak ele alınması gerektiğine işaret etti.

-''SİYASİ ATAMA, KURUM ÇALIŞANLARINI HUZURSUZ ETTİ''-

Türkiye'deki görme engelli çocukların bütün ders kitaplarının Ankara-Altındağ'daki Görme Engelliler Basımevi Akşam Sanat Okulu'nda basıldığını, adı akşam sanat okulu olmasına karşın, özel basımlar için öğretmen gerektiği ve matbaada öğretmen istihdam edilebilmesi için okul olarak adlandırılan matbaada öğrenci bulunmadığını anlatan Sayyıdan, okulun müdürlük kadrosuna 25 yıl boyunca atama yapılmadığını, bir müdür yardımcısının vekaleten bu görevi sürdürdüğünü, bu kişinin üstün gayretleri sonucunda görme engellilere yönelik kitap basımı konusunda şimdiye kadar bir sorun yaşanmadığını söyledi.

Ancak, bu yıl Temmuz ayında, Devlet Memurları Kanunu'nun 88'inci maddesine dayanarak, bir din kültürü ve ahlak öğretmeninin matbaaya müdür olarak atandığını, ancak bir milletvekilinin danışmanı olan bu kişinin, müdürlük kadrosunu elinde tutmasına karşın danışmanlık görevini sürdürdüğünü belirten Sayyıdan, şu bilgiyi verdi:

''Devlet Memurları Kanunu'nun 88. maddesine göre, konusu ile ilgili uzman kişiler, bakan oluru ile özel görevlere atanabiliyor. Önceden, bu tür atamalar, söz konusu kanunun 76'ıncı maddesine göre yapılıyordu. Bu düzenleme Anayasa Mahkemesi'nden dönünce, şimdi 88. maddeye göre bu tür atamalar yapılıyor. Ancak, Görme Engelliler Basımevi Akşam Sanat Okulu'na atanan kişinin, görme engellilerle, onların kitapları ve alfabesi konusunda hiç bir uzmanlığının olmadığını biliyoruz. Söz konusu kişi, daha önce de İzmir'de bir ilkokula yine bakan oluru ile müdür olarak atanmasına karşın, bu okulda bir gün bile görev yapmadan, TBMM'de milletvekili danışmanlığını sürdürmüştür. Şimdi de 25 yıldır boş tutulan, görme engellilerin kitaplarının basıldığı ve sadece uzman kişilerin çalışabileceği matbaanın müdürlüğüne atanmış, ancak bu kadroyu kullanmasına karşın TBMM'de milletvekili danışmanlığını sürdürmektedir. Bu siyasi atama, kurum personelini huzursuz etmiş ve 25 yıldır bu işi üstlenen yetişmiş personel, tepki olarak ayrılmak durumunda kalmıştır. Yetişmiş personelin ayrılması nedeniyle, görme engellilere yönelik kitap basımında sorun yaşanıyor. Yetişmiş personelin ayrılmadan önce bastığı kitaplar öğrencilere dağıtılırken, yeni kitap basımında bir çok sorun çıktı. İlköğretim 6 ve 7'inci sınıfların fizik, matematik ve fen kitapları dağıtıldı, 8'inci sınıfların kitapları dağıtılamadı.''

Görme engellilere yönelik okullarda 3 bin civarında öğrencinin eğitim gördüğünü, kitap taşıma sorunu olmaması, evde ders çalışabilmeleri için, bu öğrencilere bütün ders kitapların 2'şer adet basıldığını kaydeden Sayyıdan, 7-8 ders ve 3 bin öğrenci dikkate alındığında, matbaada her yıl 40 bin civarında kitap basıldığına işaret etti. Her yıl ders kitabı olarak seçilen kitapların körler alfabesine uyarlandığını, bunların ilk basımlarından sonra kontrollarının gerçekleştirildiğini anlatan Sayyıdan, görme engelliler için kitap basımının çok zor olduğunu ve sadece uzman, yetişmiş kişilerin matbaada çalışabildiğine dikkati çekti.

Matbaada basılan kitaplardan, normal okullarda ''kaynaştırma öğrencisi'' olarak okuyan görme engelli öğrencilere de gönderildiğini belirten Platform Başkanı Erol Sayyıdan, yeterli kitap basılamadığı için, görme engelli öğrencilere birer kitap verilebildiğini, 300 civarındaki kaynaştırma öğrencisine halen kitap yetiştirilemediğini, gönderilemediğini ifade etti.

Özellikle matematik, fen, fizik gibi sayısal kitapların basımında büyük sorun yaşandığını vurgulayan Sayyıdan, ''Haksız bir atama söz konusu. Bu tür teknik birimlerin işleyişine siyasi müdahale olmamalı, engelliler üzerinden kimse memnun edilmemeli. 25 yıldır ilk defa bu yüzden engellilere yönelik kitapların basımında sorun yaşandı'' dedi.

Velilerin de bu durumdan rahatsız olduğunu kaydeden Engelsiz Yaşam ve Fırsat Eşitliği Platformu Dönem Başkanı Erol Sayyıdan, engellilere yönelik kitap basan matbaa olmadığı için bu kitapların piyasadan sağlanmasının mümkün olmadığına, piyasada bu işi yapacak yetişmiş eleman bulunmadığına işaret etti. Sayyıdan, yetişmiş eleman sorunu çözülmezse, görme engellilerin kitap sorununun gelecek yıllarda daha da artacağını öne sürdü.

Konu ile ilgili MEB Özel Eğitim Rehberlik Danışma Genel Müdürlüğü yetkilileri de kitapların okulun açıldığı günlere yetişmediğini doğrularken, kısmi bir gecikme olduğunu, bu gecikmenin 5 yıldır ilk kez yaşandığını söylediler.

Programın ve kitapların içeriğinin değişmesi nedeniyle, seçilen kitapların görme engellilere uyarlanmasının zaman aldığını, teknik nedenlerle gecikme yaşandığını anlatan yetkililer, halen kitap dağıtımının sürdüğünü ifade etti.