BIST 10.075
DOLAR 35,32
EURO 36,48
ALTIN 2.998,02
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'nin tarihi jestine ilk başvuru

Cemaat vakıflarının taşınmaz mallarının iadesine ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilk başvuru Rumlardan geldi

Abone ol

Cemaat vakıflarının el konulan taşınmaz mal varlıklarının iadesine imkân sağlamak amacıyla Başbakan'ın yaptığı jest sonrası fiili süreç başladı Vakıflar Kanunu'nun yeni yönetmeliği gereğince ilk başvuru 43 yıl önce el konulan İstanbul Karaköy'deki Galata Rum İlkokulu için yapıldı.

Sabah gazetesinin haberine göre Azınlık vakıf mallarının iadesini sağlayan düzenlemede ilk başvuru yapıldı. Galata Rum İlkokulu Vakfı, Karaköy'deki 126 yıllık okul binasının iadesi için İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne başvurdu. Galata Rum Okulu Vakfı Başkanı Maria Komorosano, geçen yılki başvurularının reddedildiğini, ancak yapılan yeni düzenlemeyle okul binasının iade edileceğine inandığını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen ramazanda farklı inanç gruplarının temsilcileri ile iftar buluşması öncesi yapılan jestle, cemaat vakıflarının 75 yıl önce el konulan veya daha sonrasında Hazine adına tescil edilen mal varlıklarının asli sahiplerine iadesine imkan sağlandı. Resmi Gazete'de 27 Ağustos'ta yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile kamu kurumları adına tescilli olan, aralarında mezarlık ve çeşmelerin de bulunduğu mal varlıkları cemaat vakıflarına devri öngörüldü.

1968'DE EL KONULDU

KHK'nın uygulanması için gereken yönetmeliğin de 1 Ekim'de yayınlanmasıyla süreç fiili olarak başladı. Vakıflar Kanunu'na dayanılarak çıkarılan yönetmelikle birlikte, vakıfların kamu adına kayıtlı taşınmazlarıyla, mezarlık ve çeşmelerin tapu tescili ile üçüncü şahıslar adına kayıtlı taşınmazlarının bedelinin ödenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş oldu. Yönetmeliğin devreye girmesinin ardından ilk başvuru Galata Rum İlkokulu Vakfı'ndan geldi. İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne 25 Ekim'de başvuran vakıf yöneticileri, Karaköy'deki tarihi okul binasının iadesini talep etti. 1968 yılında el konulan ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın kullanımına verilen okul, şu anda öğrenci olmadığı için atıl durumda.

GEÇEN YIL REDDEDİLMİŞTİ

Galata Rum Okulu Vakfı Başkanı Maria Komorosano, 1936 Beyannamesi'nde yer alan okul binasının şu anda Hazine adına kayıtlı olduğunu söyledi. Geçen yıl okul binasının iadesi için başvuru yaptıklarını belirten Komorosano, kanun hükmünde kararname ile yapılan değişiklik sonucu binanın kendilerine iade edilebileceğini anlattı.

1885 YILINDA KURULDU

Karaköy Kemeraltı Caddesi üzerinde bulunan Galata Rum İlkokulu, 1885'te Özel Karaköy Rum Ana ve İlköğretim Okulu adıyla kuruldu. Özel bir mimariyle inşa edilen 6 katlı binaya sahip olan okul, 1968'de Karaköy Rum İlkokulu adını aldı.

BAŞVURULAR İÇİN 12 AY SÜRE

Vakıflar taşınmazları için 12 ay içinde başvuru yapabilecek. Rayiç değer tespit işlemleri 30 günde sonuçlandırılacak. 15 gün içinde tebliğ edilecek bedele, 15 gün içinde itiraz edilebilecek.

60 GÜN İÇİNDE KARAR VERİLECEK

Cemaat vakıflarının, 1936 Beyannamesi'nde kayıtlı olmak şartıyla, kamulaştırma, satış ve trampa dışındaki nedenlerle Hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediye ve il özel idaresi adına tapuda kayıtlı taşınmazlarıyla, kamu kurumları adına tescilli olup halen bu vasıflarını koruyan mezarlıklar ve çeşmelerin tapu tescili yapıl acak. Vakıflar, tescil için gerekçeli vakıf yönetim kurulu kararı, taşınmazyın işaretlendiği 1936 Beyannamesi, taşınmaza ait tüm tapu tedavül kayıtlarıyla birlikte vakıflar bölge müdürlüğüne başvuracak. Talepler 60 gün içinde sonuçlandırılacak.

"BAŞBAKANIN SÖZÜNE İNANIYORUZ"

Karaköy'dek i 3 bina için önümüzdeki günlerde yeni bir başvuru yapacaklarını belirten Galata Rum İlkokulu Vakfı Başkanı Komorosano, "Okulumuza kavuşacağız. Bu kez iade edileceğine inanıyorum. Çünkü Başbakanımızın sözlerine inanıyorum" dedi. Cemaat Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas da, okul binasının cemaat için sembolik değeri olduğunu belirterek, "Bu binayı kültür merkezi olarak kullanmak istiyoruz" dedi.