ABD ve Türkiye'nin Suriye'deki rejim ve muhalifleri buluşturacak toplantı öncesinde çözüm için konuşulan yol haritasının ayrıntıları...
Abone olABD ve Türkiye'nin haziran ayında Suriye'deki rejim ve muhalifleri buluşturacak Cenevre-2 toplantısı öncesinde üzerinde konuştuğu kriz çözüm planıyla ilgili önemli bilgilere ulaşıldı. Habertürk'ün haberine göre, işte çözüm için konuşulan yol haritasının ayrıntıları:
* Cenevre-2 toplantısına şans verilecek. Böylece diplomatik yollar sonuna kadar tüketilmiş olacak.
* Toplantıya kadar muhalefete daha fazla destek verilecek.
* Devlet Başkanı Beşar Esad'a yönelik baskılar şiddetlenecek, Şam'a ambargolar artırılacak. Avrupa Birliği ambargo kararını gözden geçirecek, ABD ise yeni karar alacak.
* Ucu açık müzakere süreci desteklenmeyecek. Geçiş sürecine geçilmesi için takvim belirlenecek.
* Geçiş sürecine karar verilirse, ateşkes anlaşması imzalanacak. Ateşkesin devamlılılğını uluslararası örgütler denetleyecek.
ELİ KANLIYA YER YOK
* Geçiş hükümeti tam icra yetkisine sahip olacak. Hükümette Esad rejiminden eli kana bulaşmış kişiler olmayacak.
* Esad bu süre içinde tüm yetkilerini bırakacak.
* Seçim hazırlıkları yapılacak.
* İnsan hakları ihlalleri raporlanacak.
* Çatışma döneminde tutuklananlar serbest bırakılacak, çatışmalarda mağdur olan aileler için adalet paketi hazırlanacak.
* Sığınmacıların Suriye'ye geri göçü sağlanacak.
Toplantı başarıyla sonuçlanmazsa, uluslararası topluma diplomasinin tükendiği mesajı verilerek, askeri olmak üzere diğer seçenekler masaya yatırılacak.
TELEFON DİPLOMASİSİ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ürdün'deki Suriye Halkının Dostları Çekirdek Grup Toplantısı öncesinde yoğun telefon diplomasisi yürütüyor. Davutoğlu, önceki gün akşam saatlerinde Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar Dışişleri Bakanlarıyla ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaptı. Görüşmelerde, Suriye konusundaki son gelişmeler ele alındı.
SİLAH YARDIMININ ÖNÜ AÇILDI
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Suriyeli muhaliflere silah yardımı yapılmasını da içeren tasarıyı onayladı. Suriye'de 2 yıldır devam eden çatışmalar süresince Kongre üyelerinin onayladığı bu türden ilk askeri adım niteliği taşıyan tasarının şimdi Senato Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor. Tasarı, ABD hükümetince kapsamlı bir inceleme sürecinden geçen muhalif gruplara sınırlı ölçüde silah ve silah dışı yardım ve askeri eğitimin verilmesi, Esad rejimine silah ve petrol ürünleri satışına yaptırımlar getirilmesi, Suriye halkına insani yardımlar sağlanması ve Esad sonrası bir Suriye için planlamaların yapılmasını içeriyor.