Türkiye’nin simit haritası
Yurdun dört bir yanında, her biri kendine özgü hazırlanış, pişiriliş ve tüketim standardı olan ‘özel simit’ çeşitleri var. ve herkese göre en güzeli kendi simitleri...
Yurdun dört bir yanında, her biri kendine özgü hazırlanış, pişiriliş ve tüketim standardı olan ‘özel simit’ çeşitleri var. Ve herkese göre en güzeli kendi simitleri...
PROF. Dr. Artun Ünsal, Susamlı Halkanın Tılsımı adıyla, tarihten bugüne İstanbul simidini inceleyen bir kitap kaleme aldı. Ahmet Örs de geçtiğimiz hafta SABAH Pazar ekinde bu kitaptan yola çıkarak “İstanbul simidinin benzersiz lezzeti” başlığıyla bir yazı yazdı.
Örs, kendisinin de ‘müptelası’ olduğu simidin kalitesinin istenen düzeye getirmenin yolunun, İstanbul simidinin standardını oluşturmak ve uygulatmak olduğunu savundu. Ancak simitte standardın İstanbul simidi ile özdeşleştirilmesine, yurdun geri kalanından yanıt gecikmedi.
RİZE
Bu simit diş kırar!
Rusya’da adı, ‘Bubrik’, Karadeniz’de ‘simit’ oldu. Lazlar ise ona ‘Kerkeli’ diyor... Susamsız oluşu nedeniyle ‘kel simit’ şeklinde de adlandırılır. Öyküsü, Rusya’ya çalışmaya giden Rize’nin Pazar ilçesindeki gurbetçilerin, Çarların kahvaltı sofrasını süsleyen simidi bir buçuk asır önce memlekete getirmesiyle başlamış. En büyük özelliği sertliği. Aynı gün tüketilmez ve ertesi gün yenilmek istenirse ‘diş’ bile kırabilir. Pekmez suyunda kaynatılıyor, hiçbir katkı maddesi içermiyor. Kalorisi ‘yok’ denecek kadar az. Kahvaltı soflarını süsleyen bu simidin dışarıdaki müdavimleri için internetten online satış sitesi bile kurulmuş. Hatta kargoyla Amerika’ya bile gönderiliyor. Rize simidinin tanınmış ustalarından biri olan Baki Öztürk, maharetli elleriyle yoğuruyor her saat hamurunu. Babasından 1967’de devraldığı işi bugüne kadar başarıyla getirmiş.