BIST 9.916
DOLAR 35,20
EURO 36,70
ALTIN 2.961,00
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Türkiye'nin popüler romanları bu kitapta

Koç Üniversitesi Yayınlarından çıkan 1980 Sonrası Türkiye’de Popüler Roman adlı kitap raflardaki yerini aldı.

Abone ol

İNTERNET HABER- Koç Üniversitesi Yayınları, edebiyat eleştirisi alanındaki yeni kitabını satışa sundu. Veli Uğur’un Koç Üniversitesi Yayınlarından çıkan 1980 Sonrası Türkiye’de Popüler Roman adlı kitabı raflardaki yerini aldı.

Akademik bilimsel yayınlarıyla toplumun gelişmesine katkıda bulunmayı ve tüm akademik disiplinlerde hem yabancı dillerden Türkçeye çeviri hem de Türkçe ve İngilizce yazılmış özgün kitapları yayımlamayı hedefleyen Koç Üniversitesi Yayınları, edebiyat eleştirisi kategorisinde yeni bir kitap daha yayımladı.

kuy_populer_roman.jpgVeli Uğur, 1980 Sonrası Türkiye’de Popüler Roman adlı kitabında, popüler romana genel bir giriş niteliğinde bir tasnif çalışması yapıyor. Popüler roman gibi çok geniş bir konuyu kapsayıcı olmak iddiasıyla değil, belirli sınırlar içinde incelemek adına 1980 sonrasıyla sınırlandırıyor; ayrıca tasnifini aşk romanları, hidayet romanları, bilimkurgu romanları, polisiyeler, fantastik romanlar, korku romanları, siyasal kurgular gibi bazı türler altında yaparak, her türü temsilen seçtiği romanları inceliyor.

1980 SONRASI TÜRKİYE’DE POPÜLER ROMAN

Popüler romanların en belirgin özellikleri seri üretilmeleri, belirli formüllere, basmakalıp kahramanlara ve olaylara dayanmalarıdır.

Söz konusu eserler, yüzeysel bakıldığında dünyayı sorgulamak yerine olduğu gibi kabullenip iyi ve kötü, siyah ve beyaz arasında bölünmüş basit bir yapı olarak tanımlayan, dünyevi problemleri basitleştiren, okuyucuyu da buna yönlendiren eserlerdir.

Yaygın olarak tüketilen popüler romanlar en çok edebiyatı sorgulama ve eleştirme işlevlerinden soyutladığı, seri üretimden kaynaklı maddi kazancı öne çıkardığı iddialarıyla eleştirilir. Bugüne kadar popüler romana yönelik akademik ilginin genelde kısıtlı kalmış olması da dikkat çekicidir.

Kitap, sadece popüler romanları seven, okuyan ve edebiyatla ilgili okur için değil; bir araştırma alanı olarak popüler romanı kültürel çalışmalardan siyaset bilimine farklı disiplinler içinde değerlendirebilecek araştırmacılar için de faydalı bir kaynak niteliği taşıyor.