BIST 10.001
DOLAR 35,34
EURO 36,50
ALTIN 3.034,92
HABER /  EKONOMİ

Kovulan S&P'den Türkiye'ye not sürprizi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poor's (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu yükseltti.

Abone ol

Geçen yıl Türkiye'nin görünümünü pozitiften durağana çevirerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere ekonomi yönetiminin tepkisini çeken, Hazine listesinden çıkarılan reyting şirketi Standard&Poor's notumuzu artırdı.

Kuruluş, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir altına çıkararak BB'den BB+'ya yükseltti.

Kredi notunun arttırılmasına gerekçe olarak ise Türkiye'nin Kürt sorunun çözümü için gösterdiği kararlı tavır sunuldu.

S&P'den yapılan açıklamada, Türk ekonomisinin direnç kazandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

''Türk ekonomisinin görece sağlam olan mali performansını gözardı etmeden yavaşça yeniden dengelendiği görülüyor. Türkiye'nin dalgalı kur rejimi, döviz borçlanmasında temkinli limitlenme ve derinleşen yerel sermaye piyasası, ekonomiyi potansiyel sermaye hareketlerine karşı dirençli hale getiriyor. Bu sebeple, Türkiye'nin not görünümünü 'BB ''ya yükseltiyoruz. Görünüm durağan.''

İŞTE KARARIN GEREKÇESİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlu Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notunun ''BB''den ''BB ''ya yükseltmesine gerekçe olarak, Türkiye'nin artan ekonomik direncine ve çözüm sürecinde kaydedilen ilerleme gösterildi.

S&P'nin Türkiye'nin not artırımına ilişkin açıklamasında, ''Not artırımımız Türkiye'nin halen oldukça büyük olan dış finansman ihtiyacını, iç talepteki azalmanın da etkisiyle ihracat performansını artırarak yavaş ve sürdürülebilir şekilde azaltmasını yansıtmaktadır'' ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, 2012 yılında Türkiye'nin cari açığının azalarak gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 6 oranına kadar çekildiği hatırlatılarak, ekonomik büyümenin S&P tarafından daha ''sürdürülebilir'' olarak görülen bir seviyeye çıkarıldığına işaret edildi.

Döviz borçlanmasını sınırlayan politikaların, kredi genişlemesine dair alınan önlemlerin ve dalgalı kur rejiminin faydalarının, Türkiye'nin dışsal dengelemesini sağladığı dile getirilen açıklamada, ''Bu faktörler 2013-2014 yıllarında dış likidite görünümünün kötüleşmesi halinde Türkiye'nin adaptasyonununa yardımcı olacaktır'' görüşüne yer verildi.

ÇÖZÜM SÜRECİ ETKİLİ OLDU

Not artırımına bir diğer gerekçe olarak, ''Kürt meselesinin çözülmesi için kaydedilen ilerlemeye'' dikkat çekilen açıklamada, ''Bunun, daha önce gösterilen çabalardan daha uzun süreli olmasını bekliyoruz. Eğer öyle olursa, güvenlik sebepli harcamalar azalacak ve sınır ticareti artacaktır'' ifadeleri kullanıldı.

İLK YORUM ŞİMŞEK'TEN

Resmi ziyaret için İngiltere'nin başkenti Londra'da bulanan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili NTV'ye yaptığı değerlendirmede, "Bu haber bizim için cesaret verici. Daha yüksek bir notu hak ediyoruz" ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçen yıl S&P'nin, Türkiye'nin görünümünü pozitiften durağana çevirmesine "Verilen karar tamamen ideolojik. İflas edenlerin notu yükselirken bizimkinin düşmesini garipsedim. Bunu Tayyip Erdoğan yemez. Bunun bedelini, 'Ben artık seni kredi kuruluşu olarak tanımıyorum' şeklinde öderler" sözleriyle tepki göstermişti. Bu yılın ocak ayında da Hazine reyting şirketini Türkiye'den kovmuştu. Fitch ve Moody's ile yola devam edeceğini açıklamıştı.