Türkiye'de organize suçlarla mücadele ekiplerinin son üç yılda 254 bin kişiyi yakaladığı, bunların 12 binden fazlasının uyuşturucu kaynaklı olduğu belirtildi.
Abone olEmniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanı Ahmet Pek, mafya tipi organize suç örgütlerinin kökünü kazıyacaklarını söyledi. Pek "Cezaevlerinde 120 bin tutuklu ve hükümlü var. Bunların 40 bini bizim operasyonlarımla tutuklandı" dedi
Polis, yolsuzluk, uyuşturucu sokak satıcıları ve mafya tipi suç örgütleri ile mücadelede yeni stratejiler belirledi. 81 İl'in Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürleri Afyon'da gerçekleştirilen 43. SAK toplantısında bir araya geldi. Korel Otel'de düzenlenen zirvede 2011'deki suçlarla mücadelenin stratejisi belirlendi. Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanı Ahmet Pek, KOM birimlerinin ülkeyi yiyip bitiren suçlara karşı mücadele vermeye devam edeceğini söyledi. Özellikle mafya tipi organize suç örgütlerine büyük darbe vurduklarını ifade eden Pek, cezaevlerinde 120 bin tutuklu ve hükümlü olduğunu söyledi. KOM Daire Başkanı sözlerine şöyle devam etti: "120 binin 40 bini bizim yaptığımız operasyonlarda tutuklandı. Sadece narkotik suçlarıyla ilgili 23 bin kişiyi içeri attırdık. Bu rakamın içinde içici diye tabir ettiğimiz kişiler yok. 6 bin kişilik KOM ailesi gösterdiği üstün başarı ile suçluların üçte birini tutuklattı" dedi.
DEVLET VARSA MAFYA YOKTUR
'Devletin zafiyeti olan yerde mafya vardır. Devletin güçlü olduğu yerde mafya ve çete olmaz' diyen Pek sözlerine şöyle devam etti: "81 il'de mafya tipi organize suç örgütleri ve çetelerini büyük ölçüde temizledik. Sadece yerel ölçekte bazı küçük marjinal gruplar kaldı. Eskiden bu insanlar varlığını göstermek için uğraşır gündeme gelirdi. Şimdi bize yakalanmamak için köşe bucak kaçar hale geldiler."
SOKAK SATICILARININ KÖKÜ KAZINACAK
Toplumun örgütlü suçlardan temizlenmesi için KOM birimlerinin topyekün mücadele verdiğini anlatan Pek toplantıda şube müdürlerine, "Örgütlü suçların kökünü kazıyın" diye talimat verdi. Geçen yıl sokak satıcısı diye tabir edilen ülke içi uyuşturucu çetelerine ülke çapında mücadele yapmak üzere karar aldıklarını kaydeden Pek, "Kendi insanımızı uyuşturucudan korumak için sokak satıcılarını temizleme yönünde aldığımız kararı başarı ile uyguladık. 5 yıl önce uyuşturucu suçlarından 4 bin 500 tutuklu varken bu sayı şimdi 23 binlere çıktı. Son üç yılda sokak satıcılarına dönük düzenlenen bin 497 operasyonda 18 bin 323 şüpheli yakalandı. Bunların tamamına yakın kısmı cezaevine girdi" dedi.
EROİN YAKALAMADA DÜNYA İKİNCİSİYİZ
KOM Dairesi'nin örgütlü suçlarla daha etkin mücadele vermesi için yeni yapılanmaya gittiklerini vurgulayan Pek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyada ele geçirilen eroinin yüzde 20'si Türkiye'de yakalandı. Türkiye transit ve hedef ülke olmasına rağmen 27 AB ülkesinin toplamının iki katına yakın uyuşturucu maddeyi tek başına yakaladı. Devlet olarak biz güçlüyüz. Hiçbir şekilde suç gruplarının devletin zafiyetlerinden yararlanarak faaliyet göstermesine izin vermeyeceğiz."
NARKOTİK 254 BİN KİŞİYİ YAKALADI
Mali, organize, narkotik, bilişim suçları alanında üç yılda toplam 113 bin 165 olaya müdahale ettiklerini belirten Pek, "254 bin 370 kişi hakkında işlem yaptık. Bu devasa bir rakam oluşturuyor. Uyuşturucuya dönük talep azaltımı ile ilgili bütün illerde koordinasyon birimleri kurduk.Bilişim suçları alanında da üç yılda 8 bin 263 operasyonda 12 bin 568 şüpheli yakaladık" dedi.
Pek, mali suçlar alanında son üç yıl içinde 55 bin 94 operasyon gerçekleştirildiğini ve 128 bin 288 kişi hakkında işlem yapıldığını ifade etti. Sigara kaçakçılığında devletin büyük vergi kaybının olduğunu belirten Pek, "Geçen yıla göre kaçak sigaraya dönük operasyon ve yakalamalar üç kat arttı. Bu yıl 40 milyon paket kaçak sigara yakaladık. Daha sokağa düşmeden konteynırda, gemide, tırda ele geçirdik. Ülkeye girişine izin vermedik, sokağa düşürtmedik" şeklinde konuştu.
Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanı Ahmet Pek, yolsuzluk algılanmasında Türkiye'nin 180 ülke arasında 56. sırada olduğunu söyledi. Pek, "Yolsuzluk olan ülkede gelişme olmaz. Yolsuzluk havuzunun deliklerini kapatmış ülkelerde gelişme olur. Önce havuzunuzun deliklerini kapatmalısınız. Delikleri tıkayamıyorsanız bu vebalin altından kalkamazsınız" dedi.