Bugün 23 Nisan..Türkiye’de yoksul çocuk işçilerin maruz kaldıkları sömürü, adeta kölelik düzeni uygulamalarını içeriyor.
Abone olDünyanın dört bir yanından katılımla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlanırken, Türkiye’de yoksul çocuk işçilerin maruz kaldıkları sömürü, adeta kölelik düzeni uygulamalarını içeriyor.
Günde 14 saat çalıştırılan çocuk ve genç işçiler, bu süre zarfında sadece yarım saat yemek arası veriyorlar. İş yerlerinde cinsel istismara uğrayan, hiçbir sosyal hakları olmaksızın, çok düşük ücretlere çalıştırılan, yoksulluk sınırında ve yoksulluk sınırının altında yaşayan çocuk işçiler, Türkiye açısından utandırıcı bir tablo ortaya çıkarıyor.
GÜNDE 14 SAAT ÇALIŞTIRILIYORLAR
İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Çocuk İşçiler Çalışma Grubunca 195 çocuk ve genç işçiyle yapılan anket, katılımcıların yüzde 62'sinin günde 14 saat çalıştırıldığını ortaya koydu.
Sonuçlar hakkında bilgi veren Çocuk İşçiler Çalışma Grubu sorumlusu avukat Seyhan Akşen Paksoy, yasalara göre 14 yaşını tamamlamış, ancak 15 yaşını tamamlamamışlara çocuk, 15 yaşını tamamlamış 18 yaşını tamamlamamışlara da genç işçi denildiğini, oysa 18 yaş altı herkesin çocuk olarak kabul edildiğini söyledi.
“TAŞIN ÜSTÜNDE YATAN ÇOCUKLAR GÖRDÜM”
Ankete katılan çocukların bir bölümünün ailelerinin şehir dışında yaşadığını ve bunların adeta ''kiralandığını'' belirten Paksoy, ''24 saatlerini çalıştıkları atölyede geçiriyorlar. Köle gibi çalıştırılan bu çocukların çocuklukları ellerinden alınıyor. Aileleri tarafından adeta işverenlere terk edilmişler. Ben gördüklerimin tanığıyım, takipçisiyim. Taşın üstünde 4 kauçuk parçası üstünde yatan çocuklar gördüm. 2008 Türkiye’sinde çocuk işçi olmamalı, genç işçiler de korunmalı.''
ARAŞTIRMA SONUÇLARI
Ankete göre, çocuk ve genç işçilerin yüzde 85'i ilk işe alındıklarında sağlık kontrolünden geçirilmiyor. Bunların yüzde 62'si 14, yüzde 38'i de 9 saat çalıştırılıyor. Katılımcıların yüzde 77'si de günde 11 saatin üstünde çalışıyor.
14 saat çalıştırılan çocuklar, ancak verilen yarım saatlik yemek molasında dinlenme fırsatı bulabiliyor. 16 yaş altı çocukların yüzde 85'i, 16 yaş üstünün ise yüzde 52'sinin sigortalı olmadığını da ortaya koyan ankete göre, genç işçilerin yüzde 64, çocukların ise yüzde 73'ünün iş sözleşmesi bulunmuyor.
ÇOK DÜŞÜK ÜCRET ALIYORLAR
Anket, genç ve çocuk işçilerin çok düşük ücretlerle çalıştırıldığını da ortaya koydu. Buna göre, 195 işçinin yüzde 35'i asgari ücretin altında çalışıyor. Ankete katılanların yüzde 79'unun ailesi yoksulluk sınırında, yüzde 21'inin de yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
Anketle, 12-16 yaş grubu işçilerin yüzde 58, 16-18 yaş grubunun da yüzde 42'sinin eğitime devam etmediği belirlendi.
FİZİKSEL DUYGUSAL VE CİNSEL ŞİDDETE UĞRUYORLAR
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Fakültesi İş Hukuku Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kadriye Bakırcı ise, küçük çocukların iş yerlerinde fiziksel, duygusal ve cinsel şiddete uğradıklarını belirtti. Bakırcı, her yerde küçüklere yönelik şiddetin son derece yaygın olduğunu söyledi. Her türlü şiddetin çocukların fiziksel ve psikolojik sağlığını bozduğuna ve iş kazası geçirme riskini artırdığına işaret eden Kadriye Bakırcı, konuyla ilgili önlem alınması çağrısında bulundu.